Ekonomist

951

логично бити с њима у политичком савезу а једновремено. живети у неродовним трговинским односима. Влада је крајем 1918. и почетком 1919. изменом нота са савезничким земљама постигла споразуме да трговински уговори које је са њима закључила Краљевина Србија пре рата, ступају поново на снагу, и то за целу земљу, дакле и за нове области. Ипак. је и после тога наша држава могла наставити ограничавну трговинску политику, па доцније и мењати и повећавати самостално и саме царинске ставове по закљученим трговинским уговорима са савезничким земљама, пошто су и оне тако радиле. У вези са проширењем важења трговинских уговора Краљевине Србије, распрострт је, месеца априла исте године, _ и царински закон Краљевине Србије на целу земљу.

Међутим, тешко је било, и са политичког и са економског гледишта, обновити трговинске односе са земљама средишне Европе, особито са непријатељским државама. Све наше области осећале су потребу специалних производа дотичних земаља. Ове су исто тако, и више, осећале потребу за обнову трговинских односа с нама, како стога што су наше земље била природна и специална тржишта за њихове индустријске производе, тако и стога што су оне патиле са несташице животних намирница које су из наше земље могле најповољније добављати. Брига савезничких земаља да обезбеде исхрану и опстанак Аустрије такође је имала утицаја да с њоме ступимо у трговинске односе. И под утицајем свега тога ми смо најпре обновили у 1919. години трговинске односе са Аустријом и Чехословачком, закључујући са њима компензационе и контингентне уговоре. Ти су уговори носили знак исхране и обнове.

Несташица намирница и глад за робом владала је у оно __ време свугде па и у нашој земљи. Због тога је наша Влада преко целе 1919. године с једне стране забрањивала и ограничавала извоз, а с друге стране фаворизирала увоз. Ради обнове рада у земљи, Министарски Савет је, 23. септембра 1919. под Ц. Бр. 17392., донео решење да се за годину дана један низ потребних предмета ослободи царине при увозу, а да се на неке друге предмете примењују минимални ставови увозне тарифе без обзира на порекло робе. Слично поступање одређено је за пола године на хемикалије и лекове. 10“