Ekonomist

Државна интервенција у регулисавању и вођењу спољне трговине није била свагда умесна и срећна. Отуда је ова политика јако критикована, особито у погледу система „извозница“. Сем тога промене царинских режима наметале су се по сили прилика и привредног развитка. Жетва од 1919 го"дине дала је знатнога претека и за извоз; с друге стране, рђаво стање државних финансија требало је нових прихода. Услед свега тога је систем извозница, 5. новембра 1919, укинут, а заведен режим извозних царина. Да би се обезбедила домаћа потрошња, у почетку су одређивани извозни контингенти предмета исхране. Истовремено, да би се обез"бедило снабдевање земље увоз је стално олакшаван.

Међутим, када је почетком марта 1920. динар почео нагло падати, издата је забрана увоза луксузне робе. Али, у главноме увоз ће бити и даље фаворизиран.

Једно под утицајем тога, друго зато што је то заиста било још потребно, Министарство Трговине и Индустрије тражило је да се напред поменуте олакшице из решења Ц. Бр. 17392/1919, са извесним изменама, продуже још за годину дана. У вези са тиме донето је чувено решење Ц. Бр. 61602 од: 22-1Х-1920, којим су, без рока, дате ове повластице: — (1) да се ослобођавају увозне царине, без обзира на земљу порекла и да ли им је увоз забрањен, предвиђени предметијкоји служе као производна средства (парни котлови, машине, итд. разна индустријска уља; угаљ) ако те предмете непосредно увозе државне или самоуправне установе и заводи за своју потребу, или индустријалци, занатлије, пољопривредници и њихова удружења за властиту потребу или за потребу својих чланова; (П) да се под истим условима као и у случају да их нема у земљи уопште, или у довољној количини, ослобођавају од царине грађевински и хемијски материјал, материјал за производне инсталације, сировине, као и полупрерађевине по претходном одобрењу Генералне Дирекције Царина; (1) да се безусловно ослобођавају увозне царине нелуксузни чамци и нелуксузни бродови, постројни и подвозни материјал; (ТУ) да се царине по минималној тарифи: — предмети из тач. 1 када их увозе увозници који немају права на ослобођење од царине; предмети из тач. |! ако их увозе увозници који немају права на ослобођење и ако се не налазе у земљи или их нема