Ekonomist

308

као и код свију индустријских предузећа ставља у задатак комерцијално техничко питање, чије решење може имати само онда прави успех, ако се што више избегава бирократска метода и више приближи раду приватних индустријских предузећа.

Велике грешке чине се и приликом одобравања буџета расхода и прихода, израђених од стране жељезничких управа. "Народна Скупштина и Министарство Финансија сматрају, често пута, и неопходно потребне расходе, а на велику штету и же„љезничких прихода и народне привреде.

Наш саобраћај потребује: исправне жељезничке линије, "много локомотива и вагона, постројења за утовар и истовар робе, и т. д. Али кад Жељезничке управе предвиде те расходе, Министарство Финансија брише их, не тражећи обавештења, да ли је то целисходно или не. Н:пр. Сарајевској „Дирекцији. нису дати онолики кредити, које је она тражила у прошлој години те да уреди пруге за бржи и сигурнији саобраћај и оправи машине и вагоне, који су јоју целој 1924. год. лежали без употребе. Да су тражени кредити дати "Сарајевској Дирекцији имала би и већу брзину и већи број возова, што би све утицало на не само веће директне лриXone код Дирекције, већ и на многе индиректне државне приходе од већег развијања индустрије и трговине. Због 800 вагона који се нису могли да оправе у 1924. год., Сарајевска "Жељезничка Дирекција изгубила је у тој години округло 56 мил. динара. Да је било одобрено 18 мил. динара за оправку њихову, приходи Дирекције само због ових вагона били би већи за 38 милијона, а индиректни Министарства Финансија несразмерно. већи:

Министарство Финансија није имало, нити треба да има потребу за покриће вишкова расхода код Жељ. Дирекција, јер ти вишкови расхода већ крајем првог месеца буџетске године стварају приходе, који на крају године, као што је «случај. код вагона, превазилазе три пута партију расхода, и "то само у директном приходу Дирекције; а индиректни при-

ходи — приходи опште државни — изнели би и 10—12 пута више. Наша "индустрија и трговина траже много већи број

вагона но што смо ми у стању да им дамо и чудновато јез