Ekonomist

309:

да само Министарство Финансија не дејствује, да путем што већег промета долази до већих прихода и окане се подизања. тарифа и такса, које на против води смањивању прихода.

Погрешна тактика баш у тарифама и таксама, чиме сенајлакше али сасвим погрешно долази до равнотеже у буџету, утиче највише на државне приходе, јер су оне толико велике да потпуно коче развитак промета.

Узмимо само као пример високе цене путничког саобраћаја нерочито код брзих возова, па ћемо видети, да се због високих цена ти возови и не рентирају, јер су увек: празни, и користе их тако рећи само они, који имају или најхитнију потребу, у пола цене или бесплатну карту. Безсумње је, да би ови возови били пунији и давали већи приход. и општу корист кад би била вожња јефтинија.

У колико идемо даље од ратног доба у толико су и потребе за нашом нарочито извозном индустријском трговином мање, јер се, поред засићености, поред више вођења рачуна о сопственим приходима, стварају у свету све више и. више разна индустријска предузећа, која природно конкуришу и нишим. На пр. једној од наших главних индустријских предузећа — дрварској индустрији — већ јако конкурише Румунија, која у Галцу даје врло добру грађу за 1300 леја кубни метар.

Дужност је наша, да спуштањем тарифе на жељезницама не спречимо развитак ове тако важне индустрије, већ да јој на против омогућимо што веће развијање, јер је дрво исто што и биље ако се само рационално експлоатише и оно нарочито у сиротим пољопривредним крајевима једино пружа народу рад и хлеб. Ово би нарочито требало што пре урадити док још не настану у Русији нормалне прилике, која ће нашој дрварској индустрији и трговини самим тим задати највеће бриге.

Финансирање државним расходима и приходима неби требало да буде бар код жељезница шаблонско-бирократско, т. ј. оволико се може да прими, и према томе, оволико се може да да, Овај је систем мртав, он не даје никакав напредак, јер он кочи економски развитак земље. Жељезнице су у нашој држави најмоћније саобраћајно срество. Министарство. Финансија има у њима најмоћније срество за пове-