Ekonomist

Сао ја |

искористи прилику и да већ даним буџетом у даноме моменту учини оно, што је најумесније и најпотребније и за персонал, код кога треба да добије љубав за рад, и за саобраћај, који несме да има застоја. Сложени закон о државном рачуноводству, пун неповерења, уплетен у масу ситница спутава га, еда му поверење и гони га, да са себе скида одговорност и баца на старије.

|. Администрација.

У жељезничкој администрацији треба да владају ови принципи: прост и брз рад без икаквих формалности, поверење и уздизање ауторитета код старешинског кадра и искључење бацања одговорности на старије. Ова три принципа омогућавају мањи број службеника, мање издатке за смештај особља и канцеларијски материјал, свршавање послова на време, мањи умор и вепу вољу персонала за рад и као најглавније осигурање потребног времена за прави ефективни рад.

Садашња администрација, у вези са законом о државном рачуноводству и на основи њега издатим правилницима, · веома је гломазна и пуна формалности, које стварно упливишу индиректно на одуговлачење рада, који се код једне најважније саобраћајне установе апсолутно не сме да дозволи.

Немци су и административно питање решили најбоље. Управљање и извршење свима радовима изведено је на бази трговачкој од највишег до најнижег положаја. Издали су потребне упуте за рад свију ресора у смислу уштеде у раду и материјалу. Писмена извешћа ограничена су и дозвољена само онда, ако је немогућност, да се усменим путем доставе. У преписци је најкраћи одговор без објаснења, те да се персоналу да времена за важнији рад. Директору обласне жељезничке дирекције дато је широко право рада. Он је душа целокупног рада дирекције, али зато сноси и сву одговорност. Дирекцијама је забрањено отежање брзе администрације и упућују се у самосталан рад, све у циљу мањег али продуктивнијег рада. Код њих није, почев од Директора па до шефова станице, сав персонал ангажован у чисто административном раду, радећи безброј извештаја и претурајући масу аката из архиве, те да се донесе решење о једној ствари која често не преставља вредност ни утрошене хартије. Код