Ekonomist
995
за понеке крајеве. Лепо се даје запазити то код народа. Чим је прошао једне године добро са пшеницом, рецимо, у погледу цена, он одмах за идућу годину њу сеје више. Тако он схвата то. Тако схвата ту он своје интересе. Али се врло често догађа све другаче у идућој години, да не речемо готово редовно. На крају његова тежња за што већом зарадом је и потпуно. оправдана. Његово упућивање рада на свом газдинству у том правцу је посве логично. Како ће на крају све бити, решава година и пијаца.
Како стоји са ценом репе и њеним рентабилитетом у Чехословачкој изнели смо раније. Овде скрећемо само пажњу на то, јер су се произвођачи на ту цену наслањали. Цена од 7.9 зл. круна дакле око 90 дин. је за наше прилике апсурдна исто тако, као што је и понуђена од 25,95 дин. сувише мала. Ми не смемо претеривати. Ми не смемо на првом кораку напретка сами себи стављати бране и враћати се натраг. Ово важи и за произвођаче и потрошаче робе. Мора се ту тражити обострана увиђавност и интерес а понајпре интерес свију нас. Ипак овим не мислимо да оспоравамо ма чије право нити то уопште можемо. Најбоље је и најкорисније, кад се питања решавају у хармонији. Изгледа на жалост, да сувишна ангажованост око ових интереса то за овај моменат није дала.
6. Питање процента шећера наше репе је свакако врло важно. У том погледу фабрике испољавају стално своје негодовање па у погледу цена чак се и везују за ово, бранећи своју ниску цену малим процентом шећера. Морамо признати да ово питање до сада није темељно расветљено. Далеко смо од тога, да оспоравамо наводе фабрика, али се исто тако не можемо помирити с тим да наше поднебље и земља даје такав проценат шећера, какав се често наводи. То не стоји у логици ствари. Не може пољопривредник одговарати за проценат шећера у репи после месац или два и т. д. пошто је извадио из земље и предао, или чека да је преда. Зашто не може одговарати разуме се по себи. Репа га сама троши на своје одржање као жив организам, Та брига, да то не буде припада фабрици. У ово се пољопривредник не може да упушта, нити има ма каквог оправданог разлога за ово. Када би се завело плаћање репе по количини шећера, ми "верујемо, да би се фабрике довеле у мало незгодну ситуацију.