Ekonomist

517.

решити, поставља први став само за случај сумње предмневу, да је неко становником Краљевине, ако борави више од три месеца у Краљенини. То је прва промена коју доноси овај предлог.

Друга је промена у томе, што мој предлог прави разлику само између становника Краљевине и страних становника, а не гледа на држављанство. Не ради се овде о политичким правима него о теретима, које сви становници треба једнако да сносе, јер сви уживају једнако заштиту државе и користе се њезиним уредбама.

Формулира ли се чл. Зу смислу мог предлога, стајаће он у складу са тач. ! и 2 члана 74, дочим овако не стоји у складу с тим тачкама, пошто те тачке говоре само о физичким лицима, која су настањена, и онима, која нису настањена на

територију Краљевине, а не говоре —- како то чини н. пр. угехрв. зак. чланак Х: 1909,5 1 — o држављанима и недржављанима. Није разумљиво, зашто чл. 3 у свом првом ставу тражи, да држављанин станује у Краљевини више од шест месеци. Што није довољно, да је држављанин и да се стално настанио у држави» У пелости ми се формулација члана 3 чини неподесном и држим, да ју треба свакако променити.

Порез на земљиште. Чл. 4.

У ставу четвртом треба исправити реч „обезбеђења“, “

која се је увукла ваљда штампарском погрешком, у „ослобођења“. Примећујем, да у пројекту одштампаном у Грађи има доста такових штампарских грешака, које нису означене међу грешкама, побележеним на концу књиге. На то упозорујем, да се не би десило, да пређу и у закон.

У ИЕ

Употреба речи „обрађивати“ у првом ставу није умесна, јер се н. пр. за пашњаке, трстике, рибњаке и т. д. не каже, да се обрађују, а и иначе је та реч овде неумесна,

Предлажем, да се првим други став овог члана преиначе тако, да гласе:

ЕКОНОМИСТ