Ekonomist

921 давства приштеђује се наиме онда сав онај катастарски посао, који би изискивали нови објекти земљарине, који би настали, кад би се прихватила шира аустријска формулација критичне тачке; у подручју пак бившег аустријског законодавства дају се објекти, који с прихватом уже формулације престају бити објектима земљарине, лако елиминирати у катастрарским оператима из круга објеката земљарине.

Чл. 215

По првом ставу овог члана има се катастарски чисти приход у крајевима, где такав већ постоји, повећати у толикој мери, да одговара средњим привредним приликама 1919—1993 године. То се не да друкчије тумачити, него тако, да се катастарски чисти приход има повећати толико, да одговара фактичној висини чистог прихода, која се има установити према средњим (просечним) привредним приликама наведених година. Сразмер са катастарским чистим приходом „горе споменутих одн. осталих крајева“, о коме се говори у ставу 2 и 3, може онда да се тумачи само тако, да и ту има кат. чисти приход, који ће се установити, да одговара фактичној висини чистог прихода, јер ће се — ако је кат. чисти приход у крајевима, где већ такав постоји, дигнут на ниво фактичног чистог прихода — само у таковом случају добити жељени сразмер.

Пројект не предвиђа за ту сврху нову процену и разредбу (бонизирање) у читавој држави, а ни темељиту ревизију и разредбе и процене у крајевима у којима катастарски операти већ постоје, него мисли свој циљ постићи једним сумарним поступком, чија би сврха била само то, да се постигне приближна равномерност у оптерећењу земљарином појединих лодручја са до сада посебним системима непосредних пореза односно и између великих делова („група срезова“) самих тих подручја на бази фактичног чистог прихода. У ком би се смеру имао кретати тај поступак, то се разабира из чланова 24—35 првог пројекта. Тако би се у крајевима са катастарским чистим приходом, где читав поступак има да започне у сваком подручју са посебним пореским системом сви оценбени срезови имали сврстити у 2—2 група и за сваку такову групу на предвиђени начин установити један