Ekonomist

544 : | | то

дузетници осетили и подижу најмодернија пралишта за чишћење- свога угља. 4

Исто тако да би се омогућило лагеровање угља, неки су предузетници већ подигли, а други подижу брикетнице.

Потрошачи са своје стране морају адаптирати ложиште својих котлова за наш угаљ. Од колике је важности ово адаптирање, најбоље се види из тога што у ложишту удешеном за један угаљ, при сталној контроли горења, може се искористити 75%, топлотне моћи угља, док се у рђавом ложишту може изгубити 79'/. Нећу се упуштати у многе проналаске којима се иде једино на то да се што боље искористи угаљ у ложишту, али ћу ипак споменути ложење угљеном прашином које лагано све више замењује остале начине ложења. Најбоље се дају искористити течна горива, али како њих нема довољно, то се у последње време све више употребљава угљена прашина, чије се горење приближује највише горењу течних горива, и одмогућава најбоље искоришћење угљене топлотне моћи.

Потрошачи ће морати ово адаптирање сад да изведу у колико га нису извели ранијих година за време интезивног рада. Кад је немачка индустрија, која има на расположењу камени угаљ из рурског базена, извела и изводи још удешавање својих ложишта за лигнит чију производњу сваке године повећава, може и наша индустрија којој камени угаљ са високим бројем калорија и не стоји на расположење.

„Из свега изложеног види се да постоји потреба да се заштитном царином помогне домаћа угљена индустрија. И то треба царином оптеритити све врсте угља, нарочито првокласни квалитет, јер он једино може бити у стању да конкурише домаћем угљу. Што се тиче слабог квалитета, ником неће пасти на памет да увози лигнит.

Кокс намењен металургији треба ослободити потпуно царине, јер га ми не производимо.

Али та царина треба да буде таква да примора и произвођаче и потрошаче угља да се лате посла који ће донети трајне користи индустрији — решити правилно питање горива.