Ekonomist

546

_ Treba smelo pogledati istini n oči i odreći jednom za svagda zlatu ono čega više nema.

Svetski Rat i posleratno vreme izvršili su velike pertarbacije, ali na ekonomskom polju, u premetu novca promene stu tako ogromne da st iz temelja poljuljale i same osnove zgrade zlatnih novčanih režima, koji su se srušili sasvim i novi preoDbraženi izgradili pod silom okolnosti. Zlatni idol odigrao je svoju ulogu.

Analiza тласце : дећасце. —

Mnogo je mastila utrošeno па diskusiju o ovim дуата екоnomskim fenomenima. Falange ekonomista i političara podelili su se u dva tabora i dok jedni energično zastupaju i pravdaju inflaciju drugi su neumitni dellacionisti. Tako je na peru i u reči; to je teorija. Međutim u praksi dok je jedina, uz mnoge Žrive, uspela dellacionistička politika u Češkoj, dotle su se sve Vlade redom služile metodom inilacije ı tim načinom pribavljale vrlo veliki deo prihoda za otpravljanje državnih poslova. U nekojim zemljama isključivi izvor prihoda -bilo je štampanje novčanica. To se desilo u svima zemljama koje su daleko olišle u zagrljaju inilacije.

Da bi smo mopli izneti jasno i tačno analizu inflacije i dellacije moramo пајрге иКкта-ко 21048 сиуепи коаптатопи teoriju. U svom najprostijem obliku njena je formula vrlo kratka i jasna. Pojedincima je potnebna izvesna kupovna.moć prema robi. Ako 'jedinicn te kupovne moći označimo sa K., novčanu cirkulaciju sa N., veličinu. celokupne polrebne kupovine moći sa B., i najzad stvarnu vrednost cirkulacije sa V., onda možemo postaviti jednačinu:

NJ M, == li |B Otuda imamo da je: Va KO ZOO JIN

U kolilo se sad N. povećala prirodno je da se u toliko V. smanjuje. Isto tako u koliko se B. povećava u toliko se i V. pove·ćava i obratno; ili rečima izraženo: vrednost oplicaja raste Srazmerno povećanu potreba za novcem, a opada srazmerno povećanju cirkulacije. : :

Podvlačimo i naročito ističemo da na vrednost opticaja инсе neposredno veličina pofreba za novcem, odnosno sredstvom za razmenu i merilom vrednosti. To je činjenica koju treba stalno