Ekonomist

950

i zalim samo skakanje cena doneće im još veću dobit. Njihova je korist dakle nesumnjiva. Pitanje je sad dali oni to zaslužuju. Po našem mišljenju da, jer to. su glavni pokretači zemaljske proizvodnje, tvorci novih preduzeća, oni koji rađe.na uvećanju opšteg bogatstva zemlje, najaktivniji elemenat n zajednici. Oni stvaraju _ рјапоме za rad, ostvaruju ga dajući radnicima posla a potrošačima obezbeđuju zadovoljenje njihovih potreba.

Šta biva sa radenicima? Oni su u početku na šteti ali ubrzo nominala mjihovih nadnica dostigne i prestigne raniju stvarnu nadničnu vrednost, i to iz prostog razloga šte u dobu prosperiteta i aktivnog rada preduzetnici su veoma popustljivi prema radnicima, jer su im preko potrebni i u stvari usled velike zarađe lako im je da jedan njen deo ustupe radnicima, svojim pomagačima.

Ostaju jedino rentijeri. Oni nesumnjivo gube kada vrednost novcu pada. Ali ko su u stvari oni? Ejudi koji ne rade ništa već žive od prihoda kapitala, koje su ranije stvorili ili što je mnoszo češći slučaj, koje su drugi sivorili a oni od njih sad uživaju. Jednom reči to je klasa meapf/omih, koji su potpuno odstranjeni od proizvodnje i u njoj nikako ne učestvuju.

Kod dellacije, kada vrednost novcu raste sasvim je obrnut slućaj. Aktivni elementi zajednice, preduzetnici 1 radnici, stradaju n korist rentijera, neradnika. Usled skoka vrednosti novca cene neminovno padaju i šlo je još teže, taj pad dolazi onda kada su već učinjeni troškovi po ranijoj većoj ceni sirovina i nadnica. Za preduzetnike je neizbežan gubitak. Uz to još pozajmljeni novac, koji je vredeo manje, treba vratiti kada mu je vrednost veća, šio još više pogoršava položaj preduzelnika.

A radnici? Njima je vrlo teško, ako ne i nemoguće smanjiti nadnicu. Usljed te teškoće pored ostalih veliki deo preduzelnika je primoran da zatvori tvornice, da obustavi svaki dalji rad. Besposlica, to veliko ekonomsko zlo, zavlada i u toliko je veća u koliko je dellacija uzela veće razmere.

Jedini koji se koriste tim stanjem jesu rentijeri, neaktivan elemenat, koji ne radeći ništa, ostvaruje prihode, kojih je vrednost mnogo veća nego čto je bila.

Lako je zakljućiti gde je interes zajednice. — Ako se nekad i moralo pribeći inmllaciji, ne samo da ne treba misliti na deilacijn i vraćanje „starom stanju stvari“, nego ne treba ni naglo