Ekonomist

559“

ренцију ову позвате су све државе, али је присуствовало свега 41 држава; од наше стране потписао је конвенцију од 19. фебруара посланик Јовановић у Берну.

Прва конференција о опијуму која је завршила рад !1. фебруара ове године, још није завршила рад на конвенцији, кад је започела друга конференција. Делегати Сједињених Америчких Држава, који нису били представљени на Првој Конференцији, сматрали су да резултати ове прве конференције не могу бити задовољавајући и за то су предлагали да се ова друга конференција позабави питањем опијума за пушење. Овај предлог изазвао је живу и дугу дискусију и пошто амерички делегати нису успели са својим предлогом, то су се повукли са конференције. Њиховом примеру следовали су и претставници Кине, те се зато не налази потпис Сједињених Америчких Држава и Кине ни на једној од ових Конвенција.

Интерпарламентарна Унија жели да доврши рад ових конференција и да настави борбу против злоупотребе опојних супстанца. И у овом духу састављена је и резолуција коју је предложио Међународни Савет за Интерпарламентарну конференцију у Вашингтону. Предложена резолуција од Међународног Савета гласи: ХХШ. Интерпарламентарна Конференција на своме састанку у Вашингтону односно“'у Отави;

с обзиром на то што су две конференције у Женеви од новембра 1924. до фебруара 1925. године завршиле свој рад са склапањем серије међународних споразума, који се односе на постепено ограничавање злоупотребе. опијума и других шкодљивих (опојних) лекарија, имајући у виду успостављење контроле и С надзора над употребом сличних материја, у интересу здравља и морала, нарочито младих нараштаја;

с обзиром што неке понајважније државе нису потписале ове споразуме;

и с обзиром што с друге стране, ови споразуми не представљају до само врло скромне напретке према коначном сузбијању тих злоупотреба, позива Међународни Биро да замоли све Групе Уније да настоје код својих Парламената и Влада да се сви споразуми ратификују без одлагања од стране њихових држава, јер је то први неопходан корак за ефикасан наставак хуманитарне борбе против злоупотребе ових материја.

Други део резолуције гласи:

ХХШ. Конференција Интерпарламентарна је мишљења да се споразуми-Женевски од 11. и 19. фебруара о производњи и употреби шкодљивих и опојних материја морају подврћи ревизији у што скоријој будућности и то у овим тачкама: