Ekonomist

265

(према 9985 у 1928). По областима највише је растурен овај посао у Словенији и Хрватској, а за сада најслабије у Србији ма да се и овде нагло развија.

О улози ове државне привредне установе у нашем економском животу вели се у извештају ово: -

„(Са огромном мрежом државних пошта — 1562 главних и 426 помоћних пошта — на које се наслања, као што се банке наслањају на своје филиале, Поштанска Штедионица успева да продре у наш привредни живот до у његове најзабаченије кутеве, и ди привреднике из села и вароши широм неле наше државне територије, повеже у један моћан новчано-прометни систем, помоћу кога се међусобна обрачунавања и плаћања врше необично лако, брзо и јевтино. = Овако разгранат систем филиала не може да створи ни једна приватна банка, и стога значај Поштанске Штедионице у свима Културиим државама из дана у дан расте Њеним услугама почињу стога да се све више служе и саме банке, па и држава и друга комунална тела (општине, области, војне власти и т. д.). — Постајући на овај начин као нека централа за плаћања и узајамна обрачунавања, Поштанска Штедионица врло Много помаже да се свеукупни привредни промет врши са што мање употребе ефективног новца. На тај начин она успева да знатне количине, код ње депонованог новца по чековним рачунима, стави народној привреди на“ услугу као кредите, и тиме знатно доприноси смањењу новчане кризе, кризе капитала и кризе кредита. Услуге, које Поштанска Штедионица чини држави у погледу благајничке службе могу бити веома велике. Већ сада на пример код нас у Словенији исплаћују се све плате, пензије, потпоре, инвалиде и т. д. преко Поштанске Штедионице. Сваког првог у месецу поштоноша доноси лицима која имаду ма каква редовна примања од државе, у њихов домицил чековну упутницу Поштанске Штедионице, која се може код поште одмах наплатити, или сам поштоноша доноси већ и новац којим тај чек исплаћује. Тако се врше и све друге исплате, које држава има да изврши. Овај начин исплаћивања, који је добрим делом примењен и у другим областима, тежи Министарство Финансија да генералише, и кад то буде случај, наступиће знатно растерећивање државних благајни, и публика неће морати онако дуго чекати на ред, нити ће пензионери, инвалиди и др. морати путо-

вати често десетине километара до најближе благајне, да приме своје принадлежности,“ Поштанска Штедионица, уз сарадњу Народне Банке,

доста ја учинила да се нашим емигрантими из Америке олакша пошиљка долара — путем поште до сто долара месечно.

У погледу прикупљања улога на штедњу помоћу најудаљенијих пошта из свих крајева наше државе даје се могућност штедње и онима који то до сада нису могли. Управа се с правом нада и очекује, да ће Поштанска Штедионица допринети да се широке масе народне васпитавају за штедњу и да ће повратити уздрмано поверење према новчаним завбдима, којима неће бити такмац, већ помагач и сарадник. Јер, у колико више прикупи, у толико боље за банке, код којих Штедионица улаже своју расположиву касену готовину.

Према подацима, које ова установа објављује сваког месеца, види се сталан напредак: повећали су се број чековних рачуна и стање уложака. Крајем маја о. г. уложака је било за 257,2 милиона према 229,7 милиона у априлу 0. г.

ЕКОНОМИСТ #38.