Ekonomist

574 | =

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

Претходни резултати пописа становништва у Краљевини 6. Х. 6. ЗГ јануара 1921 године. Издање Дирекције Државне Статистике 1. Сарајево. 1924. Цена 80 дин.

Попис 1921 године пружа нам најбољу грађу за израду „почетне биланце“ нашег државног и привредног живота након Уједињења те је стога потпуно јасна необична важност ове прве публикације његових претходних резултата. „Претходних, _ пошто се ови податци оснивају не на првобитном, основном материјалу (индивидуалним пописницима и листама), а на сумарним прегледима, које је сваки пописивач састављао за свој пописни рејон. Из „Увода“ којим су пропраћене многобројне табеле ове свеске не види се јасно, да ли се намерава и публикација „дефинитивних“ резултата пописа. Мишљења смо, да с обзиром на замашност тога посла, скопчаног са великим трошковима, за то не постоји стварна потреба, пошто не можемо очекивати од тога рада већих измена у добијеним резултатима, који су потпуно довољни за практичне циљеве.

Табеле су усавршене и „Увод“ датиран децембра 1928. године, а требало је још готово 1, година за штампање ове свеске. За другу свеску, која ће обухватити податке о попису домаће стоке, се јавља, да се налази у штампи. За сада изашле су подробне табеле на 226 стр., које обухватају: 1.) присутно становништво по покрајинама, окрузима и срезовима — уз назнаку расподеле по вероисповести и матерњем језуку; 2.) присутно становништво по општинама и варошима са поделом иа мушке и женске. Од велике практичне вреднести је подробан именик општина.

| Босне.

На крају налазимо 11 картограма, где податци табела приказани у бојама, а које нам пружају леп доказ високог ниво-а наше домаће графичке радиности.

"Од велике је важности констатација наших ратних губитка у људству. Становништво је смањено од 1910 до 1921 године за 608.444 или 59. Ако се узме у обзир и губитак услед изосталог природног прираштаја, то би смањење само за Србију и Прну Гору износило 1.200.000 становника. Губитци осталих покрајина су много мањи, ау Војводини забележен је чак и пораст становништва од 29. Још веће су разлике у појединим варошима од повећања у Загребу са 97%, y Београду за 249, и у ЈБубљани за 149, до смањења у Битољу за #11, у Књажевцу за 299, и у Требињу за 319. Врло интересантни су такође податци о узајамном односу мушког становништва према женском, које „после рата преовлађује у свима покрајинама изузев Не знамо из којих разлога у табели на стр. ХТУ није приказан тај однос и за Јужну Србију и Црну Гору. И ако упоређење ових података са стањем у 1910 години није могуће, ипак би требало их навести ради упоређења са другим покрајинама у :1921 години.

Укупан број становника износи 12.017.828 или 48.3 на 1 кв. километар. Чекамо са интересом публикацију и друге свеске овога дела (о стању домаће стоке), која ће нам пружати нарочито драгоцене податке за проуча-

вање привредног живота наше земље. Ал. В.

Вестник Финансов. Н. Д. февраљ 1925. год. Издание Народног Комисара Финансов СССР. <

Има две врсте штампе у садашњој Русији: једна — за пропаганду — пише