Ekonomist

620

дован царински поступак, који је срачунат на трговачки промет на велико, — и стога је за овај погранични промет царинска манипулација сведена на минимум.

Уговор о пограничном промету (за разлику од ликвидационих уговора) врши јачи или слабији утицај за све време свога трајања, — и рок му је обичн“ на дуже време (5 до 10 година), као и код трговинских уговора.

У нашем конкретном случају овај уговор добија један нарочити значај због тога, што је овде по среди један пограничан промет, који је до скора (до свршетка рата) био интерни промет. Услед овога створене су, између становника пограничне зоне, интимне економске везе које би претрпеле осетне штете, ако би биле нагло (од једанпут) прекинуте, потребно је, дакле било, завести у томе погледу извесну по. ступност. И с обзиром на ову последњу околност уговор о пограничном промету прошао би, у току времена, кроз разне фазе; шири у првим годинама после рата он се има поступно сужавати да добије једног дана уобичајени тип.

3. Најзад, с обзиром на онај последњи разлог, имали су бити закључени нормални (уобичајени) економски уговори, који стварају услове за економски промет између двеју држава. У том циљу имао се закључити: трговински уговор, уговор о пловидби, железничка конвенција, конвенција о поштанском саобраћају и т. д И ово су уговори који делују за све време свога трајања; као такви они се закључују на дужи или краћи рок, — с обзиром пак на још несређене економске прилике, они се данас закључују на много краћи рок (1 до 3 године) но што је то био случај пре рата 10—12. година).

И.

Ако се баци један општи поглед на целу колекцију Нептунских уговора, онда ћемо врло брзо утврдити, да њени творци (преговарачи) нису уочили разлику између горе обележених уговорних група, па према томе нису ни повукли ону демаркациону линију, која је требала да их раздвоји.

Разгледајући овај у италијанској штампи саопштен списак разноврсних и врло диспаратних конвенција, које су скупљене у један уговорни елаборат, човек мора, хтео не хтео, да донесе неповољан закључак у погледу на целу генезу преговарања.