Ekonomist

621

Генеза преговарања морала се развијати од прилике овако. У првом почетку приступило се преговорима са врло ограниченим циљем: да се закључи неколико ликвидационих конвенција, — вероватно само по најакутнијим питањима. Доцније из извесних разлога који су нам непознати, делегације проширују поступно циљ преговарања и делокруг свога рада: као објекат преговарања узимају се сва ликвидациона питања. Ударивши једанпут на ову странпутицу, делегати су из једне грешке улазили у другу: — и тако се најзад од ликвидационих питања прешло на пактирање економских уговора.

Једва је и потребно нагласити, да је ово једна крупна грешка, која ће нам задати велике тешкоће а вероватно и нанети великих штета — док је исправимо. Како је крупна ова грешка, довољно је да наведемо следећу чињеницу. При образовању делегације ми смо, водећи рачуна о питањима која су на дневном реду, у делегацију поставили људе који су располагали са стручном спремом и са познавањем оних конкретних питања која су се имала ликвидирати; и за време док су се преговори водили само по тим питањима, наша делегација била је врло добро састављена. Али доцније, кад је делегација напустила свој програм и кад је ушла у преговоре по питањима за која није била одређена, — у саставу наше делегације одмах се осетила оскудица стручних делегата. Тада се приступило попуњаваљу делегације, на брзу руку али, као што је то редовна појава у сличним приликама попуна се није нашла или се нашла али недовољна.

Рђаве последице од овако на брзу руку и дефектно попуњене делегације осећају се у толико јаче, што је делегација оне друге стране била увек благовремено комплетирана стручним људима. Потребно је, на име, нагласити, да је Краљевина Италија још од самог почетка, имала пред собом онај шири делокруг рада, па се врло марљиво за њега и спремала. Њена делегација била је та која је провоцирала проширивање програма; и кад је наша делегација наишла или можда натерана да наиђе на ову странпутицу, италијанска делегација имала је на расположењу и стручне снаге и готове пројекте, Карактеристично је и заслужује да се подвуче — јер се у томе најбоље манифестује неједнака спрема једне и друге делегације — да су преговори вођени увек на