Ekonomist

68

Махала, Ђубек-басма или просто Ђубек, Драма-басма, у коју“ долазе најбољи дувани из околине Драме, Зихна-басма и Т. д.

Најфинија басма (као Ђубек, Кир, Махала) пакује се у мале бале, које се зову бомча. Отуда често име за фину басму бомча дуван.

Бамибали дувани задржавају и у трговини имена места где су произведени. Најчувенији су бамибали: ГТурзичан, (Порасачан), Карамшково, Гевракоћ. Бук, Џума, Султан-јери, Правишки дувани и T. M.

Сви се македонски (тракијски) дувани пакују у бале. Код бољих дувана бале су увијене у саргије од платна, а код простијих у саргије од јуте, као и у Југославији. Свака бала носи на „диреку“ почетна слова фирме, провенијенсу (порекло). Бале се транспортују у дрвеним сандуцима, да не би се ломиле и дуван у њима трошио.

По квалитету Македонске дуване деле у трговини у пет група: најфинији, фини, средње фини бољи, средње фини: слабији и ординарни (прости) дувани.

Према овој подели долазе:

1. У најфиније: Јака (у бошчи), каршијака, ђубек (у бошчи), Махала (у бошчи), кир-басма, зихна 1-Ш.

2. У фине: Ђубек шкарт, Махана шкарт; ђубек басна ! и Ш, покадкад и Ту: Драма басма 10, покадкад и IV.; Kupбасна, Серез-басма 11, Зихна (басма) Ш и ТУ, Пурзилан, Кирликово 1-1, Сира-пастал.

3. У средње фине боље: Ђубек басма ТУ, евентуално У; Зихна-басма ЈУ; Драма-басма ТУ, евентулно У; Пурзилан и Кирликово ТУ; Драма 1, Џума 1-Ш, Македонија ЈИ, Неврокоп ЈП, Порај 1 Ш, Султан-јери 1, Скопље III, Дојран -Ш, Бук |-Ш, Штип (Брегалница) 11.

4. У средње фине слабије: Ђубек У-УТ, Зихна У-М], Драма. басма У-МР Пурзилан ЈЕ Ми МУ класа разних башибали дувани.

о. У ординарне (просте): ТУ и делимице У класа и сви башибали шкарт.

Ова подела није учвршћена. Разлика у берби, каои разлика у сортирању од стране појединих трговаца, затим већа или мања, количине резерви, које се у стовариштима. налазе, мењају знатно ову шему.