Ekonomist

HU

велико питање, јер поред тога што ће се морати почети сасвим из почетка са васпитањем публике и стварањем вере у хартију и папирни новац, имаће емисиони институт, сам или са својом потпором, да ствара друге банке, којих у опште и нема у Албанији. Међутим, како се може замислити један такав емисиони институт 623 банака, без реесконта, без наслона на друге банке 2.

И ако основана 2. септембра 1995. год. Албанска Народна Банка има своју историју. Њено оснивање тражили су сами Арбанаси још у јуну 1923. год. од финансиске секције Друштва Нација, сматрајући да је моменат дошао, да се Народна банка оснује. Друштво Нација понуду ову примило је са пажњом и понудило разним државама, нарочито Енглеској Француској и Италији, да партиципирају у оснивању ове Банке. Како пак ове две прве земље нису показале интерес за ову институцију, то је Италија у споразуму са Белгијом и Швајцарском и доцније и са нашом земљом, примила понуду Друштва Нација и привела је недавно у дело.

Ма да је Италија приступила послу одмах, ипак догађаји независни од њене воље учинили су, да она своју мисију изврши тек септембра 1925. год. Узрок зу разне ревоволуције у Албанији. Пошто је Ахмет-Бег Зогу изгнан из земље, дошао је владика Фан Ноли, који је опет и сам морао бежати испред Ахмет-Бега. Једанпут настањен у Албанији и можда стално, Ахмед-Бег је се дао на посао. Његовој жељи треба приписати садашње оснивање Албанске Народне Банке, пошто један пут земља бар привремено спасена од револуција, мора приступити својој унутрашњој организацији.

Италијанска група, којој на челу стоји г. Марио Алберти, закључила је са представником албанске владе г. Муфид Бег Либоковом, Министром финансија, на дан 19. марта 1925. г. Конвенцају ради оснивања Албанске Народне Банке. Ова Конвенција садржи у себн будући статут Банчин и са својим диспозицијама јесте од велике важности. Она садржи деветнајест тачака, и одређује:

1). Да ће италијанска група основати Народну Банку у року од 90 дана по ратификацији ове Конференције са капиталом од 12,500.000 златних франака, подељеним у 495.000 обичних акција по 25 зл. франака свака и на 100.000 оснивачких удела по 125 зл. франака сваки. 2.500.000 зл. франака ће се одмах уписати и Банка ће почети рад одмах пошто поднесе доказе албанској влади да је сума од. 2,500.000 зл. франака положена у једну првокласну Швајцарску банку.

2). Албански грађани могу учествовати при упису Банчиног капитала до 499/6. 5

8). Седиште управе Бачнине биће у престолници Албаније. ,

4), Трајање Конвенције је 50 година,

5). Банка ће се конституисати сходно државним законима и моћи ће оснивати филијалу у Албанији и иностранству.