Ekonomist

79

Доњи дом 283. јуна 1925. год. и Сенат 5. јула 1925. год. Закон је овај веома потпун — садржи 60 чланова, — израђен је по угледу на сличне законе у другим културним државама и по својој стилизацији лако разумљив Он је сасвим у складу са Конвенцијом и у многоме, као и сам: Конвенција, јесте наклоњен италијанској групи.

Главне диспозиције из овог закона су следеће:

(Оснива се емисиона банка под именом Албанска Народна Банка и биће режирана по овом закону и статутима Банчиним. У колико не би било одредаба у овим прописима, Банка ће се унрављати према одредбама италијанског законодавства о трговачким друштвима.

Централна дирекција биће у Албанији, а средиште Управног и Надзорног Одбора може бити ну иностранству. О томе ће правила Банчина одлучити. По одлуци Управе могу се образовати филијале Банчине у унутрашњости земље и у иностранству. Трајање Банчино је утврђено за 50 година.

Капитал Банчин одређен је као у конвенцији. Предвиђени су разни случајеви који могу настати услед неисплате дужних сума за акције и др. Акције гласе на доносиоца а могу бити и на име. Акције су недељиве.

Банка ће радити све послове у конвенцији побројене; она ће нарочито реесконтовати менице које треба да садрже најмање два потписа лица, предузећа или друштава ноторно солвентних. Рокови не могу прећи 4 месеца, а за банкарске операције које од земљорадње лотичу, рокови могу битии 6 месеци. Обавеза потписника је солидарна. Банка може као гаранцију за издате новце узети нарочите обезбеде, предмете, покретности и непокретности, и продати их на осам дана по року на јавној лицитацији без икакве могуће опозиције од ма кога. Продаја се никако не може обуставити.

Банка ће издавати новчанице као што је то у Конвенцији назначено. Метално покриће Банчино мора бити најмање по једну трећину од новчаница у оптицају. По одлуци Управног одбора Банчиног, Банка ће моћи, највише до две трећине свога металног покрића, - своје покриће имати у стабилним вредећим папирима и новчаницама из иностранства, Исплата новчаннца ће се извршити по виђењу, било у злату албанске државе, било у страним новчаницама које циркулишу у држави или се могу претворити у злато, било најзад у чековима, или вирманима по текућим рачунима код страних банкара.

Годишња Скупштина акционара представља све акционаре и против њене одлуке не може се никакво правно срество употребити. Остале одредбе као у Конвенцији. Скупштине могу бити редовне и изванредне

Редовна скупштина, чији ће се сазив објавити у службеним новинама албанским, на 15 дана најмање пре дана одређеног за скупштину, расправљаће, поред дневног реда још и о билансу и подели добити, о наименовању чланова Управе и цензорима. Прва редовна скупштина пуноважно ће решавати ако дође преставника за најмање четвртину акционарског капитала. Ако не буде оволико акционара претстављено на првој редовној скупштини, друга ће се скупштина одржати са онолико акционара колико их буде дошло.

Сваки члан има онолико гласова колико има акција или оснивачких удела. Одлуке ће се доносити са већином гласова. Одлуке се скупштинске стављају у записник.