Ekonomist

250

жавни приходи од пореза, царине, монопола, таксе и трошарине били су малте те не довољни да државне расходе покрију. Исто тако административна и законодавна контрола извршење буџета била је редовна и ефикасна; крај рачунске године био је са малим изузетком, завршен законодавном разрешницом:

Наше финансијско стање после рата, сасвим природно, претрпело је веома крупне поремећаје, и мислимо, да једва треба напоменути да се без тога у опште није ни могло проћи, пошто је тако стање само једна реперкусија општег економског и финансијског поремећаја у Европи. Велики ратни дугови, одлазак злата у Америку, инфлација, нови задаци у државној управи, који су дошли као последица рата (инвалидско питање, питање станова, чиновничко питање, ратна штета и т. д.), све нас је то бацило у назад како у финансијском тако и у економском погледу. Слаба производња, криза капитала, политичке трзавице како унутрашње тако и спољашње, све је то довело наше финансије у један незавидан положај. Дакле, све ове неприлике учинили су, да се и менталитет финансијске администрације измени, а да је због тога постављено начело, трудити се свима средствима да се фискглном интересу да што већи ауторитет, да се што више новаца утера у државну касу како би се буџетирање колико толико довело у ред.

Овако формиран послератни менгалитет финансијске администрације учинио је, да фин. власти према појединцима нису поступале тако обазриво као што се то пре рата радило. У циљу задовољења у што ширем обиму државних фиксалних интереса, фин. власти нису много пажње обраћале на права појединаца гледајући код њих само дужности према држави.

Државни Савет, као управни суд са задатком, који му је додељен уставом и законима, да у споровима између управне власти и појединаца, цени законитост управних аката, није могао сасвим природно, повлађивати оваком менталитету финансијске администрације; као суд он је имао само да пази на тачну и правилну примену позитивног права и у тој улози он је и остао. Отуда и највећа тешкоћа по споровима из ресора Министарства финансија, и како по свему досадањем изгледа, неће бити већих промена у овоме смислу ни у идућој години.

Д-р. ДА. Д.