Ekonomist

251

Понуда Швајцарске Железничке Банке за подизање нове електричне централе у Београду.

Швајцарска Жељезничка Банка поднела је понуду Бео– градској Општини да подигне нову електричну централу за снабдевање Београда потребном електричном енергијом под. овим условима:

1. Банка се обавезује да ће у Швајцарској образовати друштво које ће дати потребан капитал и које ће изградити и експлотисати нову централу.

2. Друштво изграђује централу за 12.000 киловата, али тако да се ова у свако доба може појачати и до 18.000 киловата, и то без новог дозиђивања већ само проширењем машинерије. Према самом тексту овај капацитет је максималан, тако да се стварна обавеза Банке креће за капацитет 11.206—12.000 и 16.800—18.000 квата.

3. Садања централа се своди на улогу резерве, која служи само у тренуцима дневног преоптерећења нове централе, односно као допуна нове централе у случајевима када би капацитет ове био искоришћен до максимума. Употреба старе Централе у овом другом случају трајала би само за време док се нова централа не би проширила.

4. Друштво задржава право експлотације (производње електричне енергије) у новој централи до тренутка амортизације уложеног капитала. За одређење овога рока, у коме се има да амортизује капитал, предложене су ове алтернативе:

а) Друштво ексллоатише централу за 15 година, Општина која је дужна да своје потребе покрива само из ове централе до максимума њеног капацитета, плаћа једну сталну утврђену цену без обзира на јачину потрошње. Ова цена износи 2.160,000. швајцарских франака, а плаћа је у динарима. према курсу циришке берзе. Ако се централа повећа на 18.000 киловата, ова се сума повећава на 2.790.006. шв. франака. Али, ако општина не успе да од државе издејствује ослобођење од плаћања царина на увезени материјал потребан за ову централу, то се ове суме повећавају на 2.250.000' односно 2.925.000 шв. фр. и то под предпоставком да данашње царине не буду повећане.

За случај да се појави потреба инсталисања трећег дела потребног за производњу од 18.000 киловата, концесија експлоатације се продужава за онолико година колико је протеклоод „почетка редовног рада централе, до тренутка када редовно проради и трећа група“.