Ekonomist

253:

сталисаних група у особеном додатку од 2 десета швајц. сантима по киловат-часу продатих Општини до 30.000.000: киловат часова годишње. Преко 30 до 45.000.000 овај додатак износи 1.25 десетина шв. сантима по киловат-часу. Од: 45 —60.000.000 додатак износи 1.50 десетина сантима по киловат часу. Од 65 до 75000.000 додатак износи 1,25 десетина шв. сантима по киловат часу. На куповину преко 75.000.000"

часова додатак износи саму једну десетину шв. сантима по киловат часу.

9. Општина мора подесити разводну мрежу према новом стању. Банка јој за то нуди зајам од 4.500.000 шв. фр. са 109 интереса. Зајам се даје у материјалу који се, као и савматеријал за централу, набавља искључиво у Швајцарској. Куће, које у погледу набавака материјала долазе у обзир, побројане су поименично. Зајам се мора вратити у року од пет година.

10. Општина продаје струју и приходи од те продаје служе у првом реду за покриће обавеза Општине према Банци, за покриће неопходних трошкова за предвиђену експлоатацију садање општинске централе и целе разводне мреже. Своје плаћање општина врши преко једне београдске банке, а поверилац има право контроле како општина употребљава своје приходе. Ова банка, којој се предају сви приходи од електричне струје, исплаћује и трошкове експлоатације садање централе и разводне мреже. Остатак, у колико га буде било, предаје општини на слободно располагање.

11. Особље техничко и управно, узима се између швајцарских поданика, уколико друштво нађе да јој је то потребно.“ Ово су најважнији моменти из понуде.

Прво питање, које се у погледу ове понуде намеће, јесте: какве су то незгоде и невоље које нагоне општину да испушта из своје раније: експлоатације електричне централе и да је даје у концесијуг — Ово питање је у толико теже што је експлоатација централе релативно, према другим предузећима, лака и врло приносна. Од када је Општина преузела централу од Белгијанаца, приходи су од ње стално расли, тако да је буџетом за 1925. годину предвиђен чист принос на 18,000.000: динара. |

На ово питање дају се обично два одговора, оба јако карактеристична за време у коме живимо.

Према општем тврђењу данашња је централа недовољна да подмири потребе престонице, и због тога се мора при-