Ekonomist

252

Ове суме, које се према понуди плаћају у виду основне цене за обавезно купљену количину електричне енергије а стварно служе понуђачу за покриће интереса и амортизације уложеног капитала, повећавају се у случају да се концесионар оптерети порезима на производњу и продају електричне енергије. По допуни ове понуде друштво прима од свих пор-за, који се буду плаћали у Базелу и Београду, на себе 54.000 шв. франака, а остатак пада на општину. Овде је дакле могућност да општина накнађује и порезе који се плаћају по швајцарским законима.

а) По другој алтернативи друштво инвестира потребне суме и књижи их по систиму „отвореног књиговодства“, Овако ивенстирање суме имају се са 12 |, интереса исплатити од стране општине у 180 месечних рата.

o. У случају да општина захте да трећи део централе буде већи од 6000 вота, то ће средство за то повећане морати дати Општина у колико то буде друштво захтевало.

6. Земљиште за централу даје Општина,

7. Општина купује електричну енергију само из нове централе, а тек у колико је ова не би могла произвести, она своје потребе може допунити само из своје садање централе. Остало је отворено питање како ће. се решити случај да потреба Општине пређе капацитет ове две централе, а не по(стигне се споразум за проширење нове централе.

8. Цена коју општина плаћа утврђује се двојако:

а Општина плаћа једну суму која је стална и која служи друштву за покриће интереса и амортизације како сам навео горе код услова под 3.

6) Други део цене је променљив и служи за накнаду обртног капитала (трошкова експлоатације) и делом као чиста предузимачка добит друштва. За одређивање овог другог дела цене предложене су две алтернативе:

1. Општина плаћа за сваки киловат-час 85 пара, претпостављајући да тона угља од 3500—4000 калорија неће бити ни скупља ни јефтинија од 320 динара на месту истовара. У Колико се цена угљу мења на више или ниже, и Општина ће за сваки киловат-час плаћати више или мање од 85 пара. Али ако угаљ има 3000 калорија, а цена му је 150 динара по тони, онда Општина плаћа 55 пара.

2. По другој алтернативи Општина као други део цене плаћа (овде наводим текст понуде) „опште трошкове друштва у Базелу и Београду, плате особљу, експлоатацију и одржавање и потрошни материјал (гориво, мазиво, крпе H T. M.) одржавање инсталације, обнову инсталације, која ће се урачунати са по 3", годишње од вредности инсталације, порезе и разне дажбине и интересе на обртни капитал. Награда Банци 32 експлоатацију састојаће се, ма колики да је број ин-