Ekonomist

255

способних људи — ова способност не мора бити јача од просечне.

С друге стране, код ове централе, преимућства јавне над приватном иницијативом леже у томе што је она увек у јако монополисаном положају и што је она у суштини један од најважнијих момената комуналне политике модерних вароши. У приватним рукама ова предузећа не дају довољно гарантије за повољно решавање комуналних питања; а односи између концесионера и општине су увек сложени и тешки за решавање — сукоби су неминовни и по правилу свршавају се на штету општине и потрошача. А да би контрола над радом концесионара била успешна, треба да је општа организација општинске управе најмање на истом ступњу развића као и за експлоатацију у сопственој режији.

Поред ових начелних незгода, незгода код концесионирања оваквих предузећа, ова понуда и као конкретан случај није повољна, њени су услови врло тешки.

Пре свега постоји питање гарантије коју банка нуди у погледу озбиљности понуде и њеног остварења. У техничком погледу информације су повољне — по свему судећи банкаи њени представници имају стечено и опробано искуство у оваквим предузећима. Друкчије стоји ствар у погледу финансирања овог предузећа: банка има основни капитал од 12.215000 швајц. франака, а нуди да неликвидно пласира. само у ово предузеће близу 14.000.000 швајц. франака. Овакав однос ових цифара не даје велико јемство да је понуда много озбиљна —- сем с погледом на једну могућност. Банка има тек да оснује једно друштво које ће бити концесионар — она ћеу томе успети ако осигура изузетно повољну концесију. И знајући за мане и тешко стање како нашег тржишта тако и наше престоничке комуналне политике, она је поднела услове који би били врло примамљиви за њене будеће сараднике у овом предузећу, али врло тешки за општину и њено грађанство.

Прво. На први поглед изгледа да је повољна цена коју би Општина имала да плаћа концесионару за киловат-час. Ова цена према подацима изнетим у понуди кретала би се, с погледом на садање цене угља, између 1,55 и 1,85 дин, тј. за скоро 50 пара мање но што данас стаје општину киловат-час. " Међутим, стварно би Општину киловат-час далеко више стајао, но што је понудом предвиђено, и то са ових разлога:

1. Општина мора садању своју централу одржавати у потпуно исправном стању, али ће је искоришћавати само као резерву, у колико то буде изискивао капацитет нове централе с једне и потреба за електричном енергијом с друге стране.