Ekonomist

256

Оваквим сужавањем рада старе централе, повећавају се несразмерно релативни трошкови по киловат-часу, произведеном у њој као резерва и допуна нове централе.

2. У расходе садање централе уношене су суме за интересе и амортизацију дуга, како оног Белгијанцима тако и оног учињеног ради проширења њеног рада у времену после одузимања концесије. Ова сума износила је у 1925 години 7,900.000 динара. Ова се сума мора урачунати у цену коштања

енергије из нове централе.

3. Општина се обавезује да купује од друштва минимум од 24.000.000 киловат-часова. Ако она од првог тренутка не би успела да употреби целу енергију, то пада на њен терет разлика између купљене и употребљене енергије. Овај ризик који друштво пребацује на Општину је врло велики; а) употреба ове енергије не зависи само од производње већ и од тражње потрошача; 6) и када би тражња потрошача била велика у висини ове куповине, садања мрежа мора се прерадити да би могла примити сву ову енергију, а за то је потребно и времена и новаца. Новац даје у ограниченом износу Банака. Питање настаје да ли је та сума довољна приликом дискусије овог питања, и страна која је доказивала довољност, није показала богзна какве вероватне доказе. А и ако би се доказала довољност, у горњу цену треба урачунати и интерес и амортизацију овог дуга, као и повећане трошкове око одржавања преуређене мреже. Све то није узето у обзир приликом калкулације у понуди.

4. Не треба у овој калкулацији предвидети ни повећане трошкове око администрације у односима између општине и концесионара.

Моменти овде изнети утичу на повећање коштања сваког киловат-часа који би општина купила из нове централе, тако би стварно коштање било знатно веће од предвиђене цене у износу од 1.55—1.85 по киловат-часу.

„Друго. Све набавке, које се врше на рачун Општине морају се извршити у Швајцарској. За многе предмете долазе у обзир врло често само по две куће. Пре свега настаје питање да ли је Општина у законској могућности да врши све ове набавке без лицитације. Па и када би било, овакво ограничење броја лифераната значи потпуну њихову моћ да Општини намећу цену и услове како буде њима воља. Тако и овај моменат може утицати на висину коштања сваког киловата.

Треће. Спорови, и иначе условљени системом концесије, врло су вероватно повећани услед многих празнина у овој понуди. Тако је на пр. непотпуно изложено питање полагања.