Ekonomist

257

интереса. Много теже је питање у случају да Општина захте да се изврши и трећи део инсталације, или још горе ако само друштво нађе да је то потребно. -

Четврто. Општина се лишава да припреми од домаћих људи потребан технички и управни персонал, који ће јој бити потребан у све већем броју са рашћењем вароши. Овде се искључују домаће стручне снаге, у корист странаца.

Завршујући овај рад, да учиним још две напомене.

Прва. Не видим корист, ни по општинске финансије ни по комуналну политику, у одрицању од једног чистог и оствареног приноса у замену за нешто недовољно одређено и ризично. Јер, уз понуду је истина Општини поднет и један преглед користи које Општина може у финансијском погледу очекивати од новог стања, али тај је преглед заснован са оним истим празнинама, као и горе изнета калкулација коштања по киловат-часу.

Друга. Банка је учинила ову понуду заснивајући своју калкулацију на основу интереса у висини 12", и то за време од 15 па евентуално и 30 година од данас. Ма како да је рђаво данашње стање на нашем новчаном тржишту, рђав би знак по будућност био када би политичка тела у своме раду испољавала гледиште да ће тешко стање нашег новчаног тржишта трајати још 15 година. Овакво држање би у толико теже деловало, што се дисконтна стопа данас на великим новчаним тржиштима креће око 4'/, а што и наше новчано тржиште показује тенденцију спуштања те стопе.

Dr. A. Il.

Стање Народне Банке.

У недељу 7 марта о. г. био је шести редовни збор акционара Народне Банке. За овај збор владало је велико интересовање акционара (514 са 41.659 комада акција), али је при крају збора — услед многобројних и дугих говора то интересовање ослабило. Тако је при гласању учествовао много мањи број, но што је био у почетку.

Најглавнија тема овогодишњег збора није била кредитна политика, и ако она највише интересује привредне кругове.

EKOHOMHCT 17