Ekonomist

279

та везати на два ужета, те држе док преплива, чувајући да га вода не понесе. Исти је такав мост и на Буковици.

Јасно је да се преко оваквих мостова с муком могло и писмо пренети, а о пошти ни разговора нема. Ово по Медаковићу из године 1860.

Основа закона о валоризацији биланца

од Д-р Ива Белина.

|

Министарство трговине коначно се је решило да изради јелну основу закона о валоризацији биланчне вредности, код друштава обавезаних на јавно полагање рачуна Док су друге државе, које су имале знатније потресе у својој валути, питање исправног биланцирања већ давно решили, ми се тек припремамо да приступимо решењу једног тако важног привредног проблема. И то само једном деломичном решењу, јер основа закона не може нас ни у којем погледу да задовољи.

Питање исправног биланцирања код друштава обвезаних на јавно полагање рачуна интересира привредну литературу већ дуги низ година. Једна исправно састављена биланца мора да нам покаже не само имовинско стање дотичног друштва, него и његов чисти добитак. Законодавац бојећи се да би се могао изказати један чисти добитак већи од стварног добитка и да би се могла поделити дивиденда која није зарађена, водио је рачуна, да у биланци поједине ставке и позиције на буду изказане у једном лепшем светлу него што су у истини. Док се је дозвољавало да се поједине ставке изкажу са нижим износом него што је фактично стање, изричито се је забрањивало да се поједине позиције приказују у повољнијем стању. Са друге стране финансијска управа, будући да се је висина пореза одмјеривала по висини чистог добитка, настојала је да друштва не изказују ниже чисте добитке него што фактично изнашају.

Прије рата овај сукоб настојања законодавца да у биланце не долазе никакови профити који нису стварно и