Ekonomist

280

реализирани и настојања фискуса да се не забашурују пости гнути добитци и тиме не оштећује држава на порезу, није имао великих последица по привредни живот. Поједина друштва могла су великим отписима и неизказаним добитцима да стварају тајне резарве, ну те резерве нису могли поделити акционерима а да их не изкажу и тиме не опорезују. Тајне резерве имале су у толико велико значење што су омогућивале да сеи у, пословно неповољним годинама, исплати примерена дивиденда. Тиме ни фискус није много штетовао јер оно што се је мање уплатило на порезу у повољним годинама, платило се је више у неповољним.

Главна одредба о биланцама скоро свих држава била је да се није дозвољавало да се некретнине, вредносни папири, стројеви и слично изказују уз цену већу од цене коштања, макар међутим из било којег разлога цена тим предметима и порасла. Тек кад се је дотични објект или папир реализирао, могао се је вишак у постигнутој цени изказати као добитак. Неке државе ни код вредносних папира који нотирају на берзама и који према томе имају утврђену цену нису дозвољавали да се у биланце уносе тај курс у свим оним случајевима кад је тај курс био већи од набавне цене.

Међутим за и после рата ситуација се знатно мења. Услед пада валуте, цена некретнинама, стројевима и вредносним папирима расте рапидно тако да у државама које су доживеле потпуни слом своје валуте има случајева да се, разуме се само номинално, цене неким артиклима изнашале неколико милијона више него што су биле пре рата. А будући да сејеу билансима вредност некретнина, стројева и вредносних папира могла означити само уз цену коштања, то је наравно да су, судећи по биланцима неке некретнине репрезентирале управо смешну вредност. Тако је било случајева да по убиланци изказаној вредности неке творнице и зграде нису вредиле више од једне једине предратнне новчане јединице.

Обзиром на то да је задаћа биланце да даде приближно исправну слику о имовинским приликама дотичног подузећа, наравно је да при том стању није могло остати и да се је упорно тражило да се поновно имају створити такве законске прилике да биланце буду у стању дати исправну слику о стању појединог подузећа. Требало је наиме наћи начина да поје-