Ekonomist

287

повећану дионичку главницу треба плаћати и већу дивиденду па ће се већ из тог обзира свако предузеће добро пазити да не изказује већу дионичку главницу него што је она уистину. У сваком случају треба у закону о валоризацији унети казнене одредбе за управни и надзорни одбор, уколико ови пригодом валоризације у биланцу унесу поједине ставке уз већи износ него што то ситуација друштва дозвољава. Ми смо и данас безпомоћни, ако једно несавесно равнатељство у биланце унаша цифре које немају никаково реално значење. То ће битину будуће и једино строгим казненим мерама моћи ће се бар донекле том злу стати на крај. Само што серади тих појединих случајева не сме запречити, да остала подузећа обвезана на јавно полагање рачуна немогу изкази једну биланцу којау сваком погледу одговара правоме стању.

Према томе, наш би захтев био да се висини валоризације не постави никакова граница, а да се строгим казненим мерама накнадно казне сви они који би, служивши се валоризацијом показали своју биланцу бољом од онога што је она уистину.

У 5 1 основе закона о валоризацији сама валоризација је факултативна. Међутим све друге државе које су провеле валоризацију одредиле су је за сва подузећа, а не само за она која то желе. Том присилном валоризацијом хтело се је наиме један пут имати јасну слику о стању, не само појединог поду-_ зећа него свих подузећа као целине. Поготово онде где је валоризација ишла упоредо са валутном реформом морала се тражити присилна валоризација, будући да су се увођењем нове валутарне јединице прилике појединог подузећа скроз промениле па се је морала створити једна јасна слика. Обзиром на то да код нас валутно питање не налази се у дефинитивном решавању, факултативна валоризација може се акцептирати.

Параграфу бр. 2 и 3 не би се дало много приговорити. Сасвим је наравно да разлика између раније биланце и валоризиране биланце нема се сматрати као један добитак, па се према томе ни нема опорезовати. Она подузећа која су већину својих средстава уложила у разне инвестиције, нису направили никакови ванредни добитак, она су у најбољем случају своју имовину спасили од последица пада вредности динара па према томе они не могу бити објекат једног посебног опорезовањаИсправно је становиште да се разлика која се добила вало-