Ekonomist

288

ризацијом не сме изказати као један добитак који би сеонда поделио акционерима и слично. Друштва обвезана на јавно полагање рачуна предвиђена су за дуги низ година, па је наравно да се та разлика валоризиције имаде оставити самоме друштву, да се тиме наиме ојача његов финанцијални положај.

У неким државама није препуштено друштвима да она сама одлуче како ће се употребити разлика валоризације; колико ће се наиме употребити за јачање дионичке главнице а колико за јачање резервног фонда, или за стварање једног посебног фонда. Те су државе у закону о валоризацији, дотично о златним биланцима одредиле да се главни део има преписати дионичкој главници, а висину резервног фонда ограничили су код индустријалних и трговачких предузећа на 509, дионичке главнице, а код новчаних завода на 1007/, дионичке главнице. Водећи рачуна о кредитним потребама појединих подузећа хтело се је показати повољно стање дионичке главнице, будући да многи по висини дионичке главнице и оцењују кредитну способност појединог подузећа.

Никако се не можемо сложити са 5 4 који одређује да ће валоризацију одобравати министарство трговине. Прво држимо да министарство трговине у првом реду нема тако спремних чиновника и тако савесних чиновника који би били у стању да просуде дали је валоризација извршена у реду. Од куда ће један чиновник који седи у Београду бити у стању да просуди дали су зграде, машине и слично које се налазе у Словенији и Босни унете са тачном вредности.

У државама које имају далеко способнији чиновнички материјал не упушта се држава да преузме на себе такву одговорност. Наше мнистарство трговине, уза сав скучени делокруг не доспева да посвршава ни своје текуће послове, па од куда да оно преиспита и то савесно и детаљно, неколико стотина биланца. Осим тога бојимо се да би са тим одобрењима била скопчана и могућност корупције и уцењивања. Из једне новинске кампање видели смо да је за одобрење продаје творнице цемента у Омишу требало исплатити награду од Дин. 150.000. — иначе се продаја није могла одобрити. Ми немамо никакве гаранције да се и за одобрење валоризације неће са стране несавесних чиновника тражити исплата становитог износа, који ће стајати у извесној релацији са величином подузећа.