Ekonomist

485

који имају најнижи минимум доста пута више изнаша него сам порез; поготово кад је предвиђено да разрез пореза врше сами порезни уреди. Прогресију треба у толико изменити да постотак пореза полаганије расте код мањег укупног доходка а јаче код већег укупног доходка. У саме измене код расписа и убирања овог пореза овде наравно не улазимо.

1. Порези на приход.

Модерна финанцјална знаност, и ако учи да тежиште непосредних пореза мора искључиво да лежи код пореза на укупни доходак, ипак тражи да се фундирани доходак и поред опорезовања код укупног доходка посебно још опорезује. И справом. Порезовник који има приход од зграда или земљишта у износу од рецимо 50.000 динара, није у истом положају са порезовником који тај приход има из свог службеног одношаја. Док је код првога тај приход готово скроз осигуран, и тешко да се смањи, код другога тај његов приход зависи од његове радне способности, тако да код дуже болести, он лако може да остане без те заслужбе. Док онај који има приход из зграда и земљишга, скоро сав тај приход може мирне душе да потроши, а онај који има приход из службеног одношаја, мора, или да штеди, или да плаћа премије осигурања, да се тако заштити од евентуалних последица неспособности за рад. Према томе, економска позиција једног и другог порезовника није иста, па будући да онај који има свој приход из фундираних добара налази се у далеко повољнијем положају, праведно је и оправдано да он у име пореза и више допринаша.

Два су начина како да се јаче опорезују она лица која имају фундирави доходак. Први би начин био да се, поред пореза на укупни доходак заведе порез по приходу (на земљиште, зграде, индустријално-трговачку делатност, ренте) а други, да се заведе порез на иметак, који би имао индиректно погодити фундирани доходак. Порез по приходу старијег је датума, дапаче он је постојао и онда кад пореза на укупни доходак још уопће није ни било, док је порез на иметак уведен тек у последње време. Многе државе опорезовање укупног доходка задржале су за себе, док су опорезовање по приходу препустиле самоуправама и тиме донекле провеле