Ekonomist

435

неко разграничење између пореза које убира држава, и пореза које убира самоуправа.

Оне пак државе које су се налазиле у прекарним финанцијалним приликама, завеле су и порез на иметак, који, изко је био низак (испод 1'|, укупне имовине) могао је код богатих држава да донесе знатне приходе. Неке опет државе, поред пореза на укупни доходак и пореза по приходу, завеле су и порез на иметак, тако да је фундирани доходак био двапут посебно опорезован. А како суи самоуправе имале право, којим су се оне и обилно служиле, да на државне порезе ударе своје прирезе, то се је често догађало да је, збројивши све те порезе и прирезе, од којих ни један сам по себи није био тако превисок, висина свеукупног пореза била већа од самог прихода те да се је, уколико се није правило криве

пријаве, порез плаћао не из прихода него из иметка. У пречанским крајевима до најскоријег времена постојао

је, поред пореза на доходак, и порез на приход и порез на имовину са свим општинским прирезима, па је тако порезно бреме управо било несносно и онемогућивало сваку успешну привредну делатност. Србија и Црна Гора, које бар нису имале порез на иметак, пролазиле су и у том погледу знатно боље.

Нова основа има ту предност што укида порез на иметак па је тиме у пречанским крајевима ситуација знатно олакшана. Код пореза по приходу којег убира држава, а самоуправе имају право да ударају своје прирезе, опасност је у томе што максимална висина тог приреза није утврђена, будући да још увек прети опасност да бе услед високог приреза појединих општина у неким крајевима ти порези бити превисоки. Осим тога ни изједначење пореза неће бити потпуно постигнуто баш ради тог неједнаког општинског приреза. Према томе требало би, или у најскорије време донети један закон о финансијама самоуправа, или пак ограничити прирезе које поједине самоуправе смеју ударити. Понављамо, без регулације финансија самоуправа, нема ни говора о изједначењу пореза. Место разлике у порезу, које је досад било између провинције и провинције, у будуће имаћемо разлику између области и области, те између појединих општина исте области, већ према томе како ће изгледати самоуправни прирези.