Ekonomist

442

кредита, па ће према томе кредит за нашег привредника бити 9 9/, скупљи него што би иначе био.

Ми не требамо само страног капитала, ми морамо насто“ јати да нам тај капитал буде и јефтин. У иноземству не уживамо бог зна који глас, за то су нам подељени кредити и скупи,а ми сада долазимо са таковим порезним реформама које ће тај скупи кредит још поскупити за 29. То су последице, кад се такове основе израђују лих по чиновницима без контакта са привредним свијетом.

IV. Порез на добитак предузећа обвезаних на јавно полагање рачуна.

Од свих порезних облика које предвиђа ова реформа, најмање смо задовољи са основом пореза на добитак друштава обвезаних на јавно полагање рачуна. Изгледа нам, да се није ни најмање водило рачуна, не о нашим специјалним потребама и о тенденцији нашег привредног развитка, него ни о развитку овог порезног облика у државама у којима је већ заведен. Изгледа нам, да се при израдби овога дијела законске основе имало пред очима, ако не уништење а оно барем стварање потешкоћа за деловање овакових друштава. Да је та основа израђена за и одмах после рата, кад су поједина друштва обвезана на јавно полагање рачуна била у положају да исплаћују баснословне дивиденде, још би могли разумети неке установе и прописе који се налазе у овом делу закона. У кратко оцењено изгледа, да је овај део законске основе управо изравно наперен против друштава обвезаних на јавно пологање рачуна, дотично против дионичарских друштва као на најважнији део овакових предузећа.

Посебно опорезовање друштава обвезаних на јавно по- . лагање рачуна новијег је датума. Раније, док такова подузећа ни нису играла тако пресудну улогу у привредном животу поједине нације, овакова друштва била су опорезована у склопу осталих трговачких, индустријалних и сличних подузећа и по кључу који је важио за такова подузећа, без обзира да ли су то инокосне или друштвене фирме. Тек у последње време многе државе почеле су, да та подузећа засебно опорезују и то већином ради тога, што овакова друштва, будући да су присиљена да свој биланц и свој пословни успех јавно