Ekonomist

443

објаве и предложе на одобрење својим члановима, дотично дионичарима, дају једну надасве згодну базу за опорезовање. Поготово кад се већ покаже тенденца, да се главни део индустријске, трговачке и финанцијалне делатности концентрира код овакових подузећа. Данас се већ скоро може казати, да према принципима на којима почива опорезовање овакових друштава, може се судити о опорезовању привредне делатности уопште.

- Главна је карактеристика овакових друштава, а о томе мора се специјално водити рачуна кад се утврђује порезна стопа, што она већ обзиром да морају јавно излагати своје биланце, који опет служе темељем за одмеривање пореза, морају да искажу тачан успех свога пословања. Док једном спретном појединцу, може лако успети да порезне власти у толикој мери завара да искаже, а тиме и опорезује само један минималан део свога добитка, код друштава обавезних на јавно полагање рачуна то је далеко теже. Теже је већ и из тога разлога што те биланце и ти пословни успеси морају бити одобрени од чланова, дотично од дионичара, па ће ови већ водити о томе рачуна да им равнатељство не исказује неисправне биланце.

Па и онда кад поједина друштва, у првом реду дионичарска, не исказују сав чисти добитак него настоје да ојачају разне тајне резерве, тај неисказани добитак не иде изгубљен за државни фискус. Он га евентуално неће опорезивати исте године, али ће га за то опорезивати касније кад друштво код слабог пословног успеха буде присиљено да посегне за тајним резервама. У томе, да се не може Поделити ни најмањи добитак да није исказан и опорезован, лежи највећа гаранција да друштва обавезана на јавно полагање рачуна у најмањој мери могу да избегну непосредним порезима.

По нашој законској основи, под овај порез подпадају не само дионичарска друштва него сва друштва обавезана на јавно полагање рачуна која имају своје средиште на нашем територију, затим тековинска подузећа државе и самоуправа, те филијале иноземних правних лица.

База је опорезовања чисти добитак пословне године, по стању које се показује у биланци састављеној за протеклу по-

29%