Ekonomist

449

порционалност или прогресију како је замишљена код донашања појединог пореза, порезна скала изгледа сасвим другачија од онога какова би била, да се је остало код интенција које су превладале код доношења појединог порезног закона. Из ових разлога, модерна финанцијална знаност забацује систем приреза и тражи, да чим то прилике дозвољавају, ови се имају укинути, а порезна скала тако разделити да ће одговарати и државним фискалним потребама и социјалним постулатима који у том моменту превлађавају.

Државне потребе нису увек једнаке па према томе ни државни примитци и издатци не морају увек бити исти. Без обзира на рат и поратне прилике, који су на државне финансије ставили раније не слућене захтеве, и у нормалним приликама могу државне потребе да варирају па према томе треба да је и порезни систем тако еластичан да се прилагоди посебним приликама. Ту еластичност најбоље је решила Велика Британија, која код свог главног порезног система, ни није дефинитивно утврдила висину порезне стопе, него парламенат код доношења буџета одређује која ће порезна стопа вредети за ту годину. Друге државе настоје подржавањем знатних благајничких резерва да покрију евентуалне веће издатке, дотично да надокнаде мање примитке. -

Систем приреза требало је укинути и ради тога што је он у много случајева појединцу онемогућивао тачан преглед и тачно израчунавање свих његових порезних терета, па према томе доста пута није било могуће порезне терете тачно уврстити у калкулацију трошкова. Поготово кад је порезна администрација, како је токод нас случај тако спора, па поједине порезе, а тиме и разне прирезе распише тек неколико година унатраг. Које онда чудо, да у много случајева кад је порез расписан, дотично подузеће или већ не постоји, или економске прилике не дозвољавају утјерети такове порезе. Без разних приреза пореска ће администрација чим се нешто уживи у нови порезни систем, функционирати много брже и боље, па према томе неће ни бити толико порезних заостатака. Држава неће имати толико губитака на неутјеривим порезима, а привредни свет биће на чисто шта све има да плати у име пореза.

Према томе и за саму државу као и за појединце. да леко је једноставније и боље, ако су и скале код појединих