Ekonomist

450

пореза и више само кад нема разних приреза, него ако је темељни порез низак а онда се на тај ниски порез наниже велики број разних приреза. Финанцијални ефекат може евентуално бити једнак, и за државу и за порезовнике, ну код система приреза посао је далеко већи, а према томе већи су и трошкови. А не смемо заборавити да је једно од старих начела науке о порезима, да трошкови око разреза и убирања пореза, мора да су што нижи. Чим је повољнија релација између трошкова порезне администрације и износа који се убере на порезима, тим је бољи такав порезни систем.

Из ових разлога треба одобрити начело ове основе, да се укидају разни прирези, па ће према томе за будућност нестати сви они прирези који су у пречанским крајевима заведени за и после рата, а у Србији још и пре светског рата. Ну будући да држава треба знатне износе јасно је, да ће у будуће темељна порезна стопа бити знатно већа него што је то био случај пре рата. Док смо раније код пореза на укупни доходак рачунали са порезним кључем од само неколико процената, у будуће мораћемо рачунати са кључем од 159. Јер то је јасно, порезна реформа мора рачунати тиме, да држава данас потребује далеко већих средстава него што је то био случај пре рата, и да та средства морамо и допринети.

Кад смо се већ решили да израдимо јединствени порезни систем за читаву државу, и кад смо одлучили да, укидањем свих приреза, порезни систем толико. поједноставимо, да ће он у будуће бити једноставан и прегледан, онда никако не разумемо зашто се не укидају инвалидски и коморски порез. Јер оба ова два пореза, нису никакови самостални порези са којима се оптерећује извесна привредна делатност већ обични прирези на већ постојеће порезе. Тиме се ствара поновно забуна у порезни систем, отежава се преглед, а порезној се администрацији задаје далеко више посла. Пошто се је за појединог порезовника израчунао његов порез на укупни доходак и порез по приходу, мора се поновно израчунавати инвалидски и коморски порез, и то ударањем приреза на већ израчунате порезе. - За појединца је потпуно свеједно, има ли он да плати на порезу на укупни доходак и порезу по приходу рецимо 4.000 динара а 2.000 динара инвалидског и коморског пореза, или пак је порезни кључ код пореза на