Ekonomist

451

укупни доходак и пореза по приходу тако одређен да плати Дин. 6.000. Колико за њега толико и за државу, финанцијални је ефекат потлуно једнак само што је и за порезника и за државу, код придржавања инвалидског и коморског приреза далеко више посла. У моменту кад инвалидски и коморски прирез изнашају 60%/, непосредних пореза, онда је за онога који плаћа 129/, пореза од подузећа потпуно једнако ако плати тих 129, а осим тога још 7.20%, инвалидског и коморског пореза, или ако плати уиме пореза од подузећа 19.20%. Тако је исто потпуно једнако ако неко плати 10.000 динара пореза на укупни доходак а 6.000 динара инвалидског и коморског пореза, или пак ако уиме пореза плати 16.000 динара, не водећи никакова рачуна како ће држава располагати са тим износом.

Веома је редак изнимак да држава удара посебне порезе за посебне сврхе. Још разумемо ако се једним изнимним порезом на иметак, па био он и знатан, жели доћи у посед већих износа, помоћу којих би се отплатио ратни дуг или учиниле веће инвестиције. Али да се за одређене потребе ударају посебни порези и то још у форми посебног приреза на већ постојеће порезе, налазимо веома редко. Јер са оним истим оправдањем којим је ударен инвалидски и коморски порез, могао би се ударити и посебан порез, рецимо за пучке школе, за судство и слично.

Модерна држава има да утврди све своје потребе за извесан период времена и онда има да заведе такав порезни систем и такове порезне кључеве, који ће јој омогућити набавку потребних средстава. Порезник кад плаћа своје потребе не треба да зна, у коју сврху иду поједини износи његовог пореза и њему је коначно свеједно, да ли се делови његовог пореза употребљавају за подмиру потреба наставе, судства, или војске и морнарице.

Чак ни сама држава посебно не управља са износима који улазе у име инвалидског и коморског пореза. Ти износи иду међу опште државне приходе, а из ових се онда покривају издатци за инвалиде и за опрему војске. Тек онда, кад би се износи који уђу у ове порезе посебно водили, и кад би се употребљавали лих у сврху за коју су намењени, могли би донекле разумети да се они и убиру у виду посебног по-