Ekonomist

458.

доходак служиће онда и за покриће оних издатака који су се раније покривали примитцима из инвалидског и коморског пореза. Ако се баш хоће може се одредити, да се извесан · постотак од прихода на порезима по приходу и на укупни доходак има одвојити и употребити за сврхе потпоре инвалида и уздржавања коморе. Ефекат би у овом случају био. потпуно једнак садашњем стању приреза, а порезна администрација била би далеко лакша а према томе и бржа. Зарачунат од укупног доходка порез по кључу од рецимо 10 или. 129/; потпуно је исто и не тражи више посла, што није случај ако се има посебно зарачунат 109/6 пореза на укупни доходак, а од овога опет посебно инвалидски и коморски прирез. Наша је порезна администрација спора и преспора па ју не треба учинити још споријом. 5 У члану 157 предвиђено је, да ако порези у првој години подбаце, министар финансија може ударити посебан прирез, Ну ми држимо да нови порези, обзиром на високу порезну стопу ако само буду праведно разрезани, донеће чак и више него што данас носе непосредни порези, Зависи само од министарства финанција да његови органи буду на висини и било би неправедно да поједини привредници морају сносити веће порезне терете само за то, што порезни чиновници у појединим крајевима или нису доспели разрезати порезе или се код разреза нису руководили интересима државе.

ИТ. Деловање реформе

Према изјавама министра финанција од реформе не очекује се никакво повећање државних прихода. Према томе, разлози који су деловали да се донесе оваква реформа, нису ни најмање фискалне природе: реформа има једино ту задаћу да изједначи непосредне порезе на читавом државном територију и да према томе удовољи прописима члана 116 нашега Устава који изричито одређује да порези у читавој држави морају бити једнаки.

Изједначење непосредних пореза могло се је провести и на тај начин, да се је рецимо србијански или војвођански систем непосредних пореза проширио на читаву државу. Будући, да су у Србији многи непосредни порези далеко нижи него у осталим крајевима наше државе, а неких олет уопште: