Ekonomist

457

ренца да истисне лих ради тога јер се она налази у крају који плаћа знатно више на порезу. Раније, док порези нису били тако високи и док су велике разлике у ценама омогућивале велику зараду, разлика у порезним теретима није играла никакову улогу. Данас кад код калкулације одлучује и поједини динар, порезна неједнакост, ако само још потраје, могла би имати далекосежних последица на индустријалну и трговачку структуру појединих крајева наше државе.

Доношење закона о непосредним порезима који би вредио за читаву државу, укинуле би се те неједнакости. Ну само онда кад би и порезна администрација била једнака у свим крајевима. У неким државама, поједини непосредни порези били су контингентирани, наиме одредило се је колико поједини крај има да допринесе на поједином порезу, па је онда била брига порезних органа да ту квоту поделе на поједине привреднике. Такова поделба пореза код нас је немогућа и ми ју не тражимо, ну ипак држимо да се не би смело дозволити да неједнакост у администрацији, и поред једнаких пореза буде имала за последицу да сви крајеви и сви слојеви неће бити пропорцијонално својим економским приликама једнако опорезовани.

Захтеви пречаниских привредника упогледу порезне реформе били би двоструки, прво да се снизе Непосредни порези а друго да ти порези буду једнаки у свим крајевима наше државе. Дапаче овај други захтев био би скоро важнији од првога, јер једино код једнаког порезног терета за све привредне гране без обзира где се налази поједино подузеће, гаранција је да ће се привредни живот развијати нормалним током, и да ће се индустрија, трговина и новчарство поглавито концентрирати у оним деловима наше државе где су за то повољнији увети.

Ми смо већ нагласили да без уређења финанција самоуправа, изједначење пореза не ће бити проведено. Прирези самоуправа у много случајева порезне терете довели су до апсурда. По новој реформи остављено је самоуправама да ударају прирезе на порезе по приходу, дочим је забрањено да такове прирезе“ ударају и на порез на укупни доходак. Порез на укупни доходак, има знатну прогресију, па ако узмемо у обзир инвалидски и коморски прирез порез изнаша

ЕКОНОМИСТА 20