Ekonomist

456

прирези били су од одлучне важности код индустријализације појединог места.

Да ли ће се једна трговина већег стила подигнути у овом или оном месту, а ово или оно индустријално подузеће у овом или оном граду, одлучује много разних момената. Тако код индустријалних подузећа, лакша набавка сировина, бли-_ зина електричних направа или добрих угљеника, способност радне снаге и слично, па не треба да долази још и један нови момент: неједнакост у порезима. Док су остале неједнакости економске нарави и где се редовито не да много променити, неједнакост у порезима није елементарна, па се према томе даде лако уклонити, уколико се наравно не иде за тиме, да | се неједнаким порезима навластито настоји фаворизирати извесан крај, извесно место.

Неједнакост у порезном систему најјаче се је осебала код опорезовања друштава обвезаних на јавно полагање рачуна, у првом реду на дионичарска друштва. Код предузећа која имају форму дионичарскога друштва, правно седиште друштва не треба да је у истом месту у којему се налазе творнице, складишта и слично, па се према томе и код оних индустријалних подузећа која су по нарави свог рада везана на извесна места, цијело може преместити онде где се плаћа најмање пореза, будући да код опорезовања у главноме вреди онај систем који не снази у седишту друштва. Последица у неједнакости у опорезовању дионичарских друштава у разним крајевима наше државе била је да су примерице многа друштва у Војводине и других места наше државе своје централе преместиле у Београд лих ради разлике у опорезовању. Поједина привредна центра, поготово главни град већ по себи привлачи привредну делатност, ну не сме се дозволити да се та тенденција још и потенцира разликом у опорезовању.

И ако су тешки порези притискали привредну делатност пречанских крајева, њу је још више притискивала неједнакост у порезном систему разних крајева наше државе и последице коју је имала та неједнакост. Могли су и порези бити ма како тешки, можда и тежи од оних који су сада на снази, они су се сносили много лакше ако се је имало уверење да такови порези вреде једнако за све крајеве. Један трговац, један индустријалац не би се требао бојати, да ће га конку-