Ekonomist

466

номске. Док је кроз цео Стари и Средњи Век, један и исти брод вршио, по потреби, час политичку, час екокомску функцију, сада се праве специјални бродови за једну и за другу сврху, — одваја се дакле, трговачка марина од ратне.')

У вези са овим долази и подвајање у личности бродовласника: држава постаје сопственик и експлоататор ратних бродова, остављајући и сопственост и експлоатацију трговачких бродова приватној иницијативи, која се сада, благодарећи капитализму, показује способна да прими на се ову улогу.

Али са овим прелазом својине из државних у приватне руке, Држава није напустила своју бригу и старање ни за трговачку, сада приватну марину; њена брига и старање остаје и на даље, али се, с обзиром на наступеле промене, променио и начин потпомагања: у место оног директног помагања својих бродова, сада долази индиректно.

Тежња је свих држава, да њена, (њених грађана) трговачка марина узме што јаче учешће у поморском саобраћају; и за остварење ове тежње предузимане су разне мере, које су имале за циљ: да обезбеде домаћој марини монопол пловидбе у домаћим (територијалним) водама, а примат у са· обраћају на широком мору.

Мере ове врсте познате су под именом пловидбеног протекционизма, — термин усвојен по угледу на сличне мере у другим гранама привредне политике, специјално у трговинској политици.

Прве мере ове врсте налазимо већ при крају Средњег Века, у италијанским (Венеција, Бенова. Флоренција) и ханзеатским градовима; али се навигациони протекционизам, као један потпуно израђен и ригорозно спровођен систем, налази тек у другој половини 17 Века у Енглеској, која је типична и у овом као и у многом другом погледу.

Прве протекционистичке мере у Енглеској датирају из 1382 год. (под Ричардом 1), када је донет Закон: да се увоз и извоз из Енглеске може вршити само на еглеским бродовима.

') Разуме се да се то издвајање није извело једним потезом. Трговачки бродови из 16., 17. и 18. Века (па и доцније) нису били потпуно лишени BOJничке опреме, тако да су се по потреби могли ин бранити: али је тада то издвајање почело, и поступно потпуно изведено.