Ekonomist

427

био док-3 неједнакости порезног система, будући да би. сиромашни крајеви били пропорционално теже оптерећени.

Неједнакост у порезним примитцима у појединим покрајинама не долази толико од неједнакости економских прилика, колико од неједнакости досадашњег порезног система. По-“ резни систем који је пре рата вредио у Хрватској и Војводини није био једнак порезима који су вредили за Словенију и Далмацију да не говоримо о Босни, премда су сви ти територији били саставни део једне државе. Наравно је онда, да порезни систем у тим крајевима опет је био скроз различит од порезног система који је вредио за Србију и Црну Гору. Тако примерице Србија и Црна Гора нити су познавали порез на укупни доходак а нити порез на имовину, који су опет тешко притискали привредни свет из крајева бивше Монархије. | Према томе разлика у високом оптерећењу појединаца у неким крајевима наше државе није толико последица повољних економских прилика, колико је то последица у самом порезном систему. Тако примерице, Војводина није сигурно четири пута богатија од Србије да би се тиме оправдало зашто у Војводини на појединца одпада 290 динара непосредних пореза, а у Србији само 70, исто као што Словенија није два пута богатија од Хрватске-Славоније, да би се могло протумачити зашто у Словенији одпада на главу 193 динара а у Хрватској Славонији само 100 динара непосредних пореза.

По фактично уплаћеним непосредним порезима, не смемо одмах стварати закључке о висини порезног терета у појединим крајевима. Наша порезна администрација не функционира најбоље, дапаче она изразито лоше функционара, па док је у неким крајевима успела да прибере не само главни део текућих пореза него и добар део заостатака из ранијих година, у другим крајевима пореска администрација тако лоше функционира или је тако партизански оријентирана, да није доспела да побере него само један део пореза. Осим тога познато је да у многим крајевима неке порезне администра ције нису ни расписале неке порезе, или само на један део порезовника.

Питање изједначење пореза није код нас само питање. да за читаву државу вреди исти порезни прописи, колико у "томе да се ти прописи једнако примењују у свима крајевима

. 987