Ekonomist

428

државе. Познато је још да од пореза на ратне добитке које је вредио за читаву државу, у неким крајевима није убрано ни једне једине паре, и ако је било доста особа које су мо– рале потпасти под тај порез. Уредити порезне администрације“ и ослободити их сваког партизанства, исто је толико важно колико и начелно изједначење пореза. Јер у задњој анализи, за појединог порезовника од одлучне је важности колико он фактично плати на непосредним порезима, а не колико би он имао платити.

Изједначење пореза, барем на папиру, даде се веома“ лако провести. Ми смо већ имали неколико закона који су доношени на брзу руку, који су се у пракси показали немогући, па и донети један порезни закон за који се од привредних корпорација тражи да се о њему изјаве у року од 8 дана, није ствар доста тешка, у колико је наравно Народна Скупштина вољна да ту основу, уз евентуално неке измене“ учини законом. Али тај закон провести у дело, да се он једнако примењује у свима крајевима наше државе и једнако према свима, није ствар која се даде провести преко ноћи. Ми се оправдано бојимо, да ће још за дуги низ година и успркос јединственог порезног система, фактични порези у по– јединим крајевима бити различити и да сваки крај и сви појединци неће бити погођени према њиховим екеномским приликама. Словенија, која има најбољи чиновнички апарат плаћаће н у будуће највише пореза, исто тако Војводина која има велики проценат неславенског становништва, према којему се има. најмање обзира и за које се држи да морају највише допринети за уздржавање ове државе.

Модерни непосредни порези ослањају се на личне и реалне порезе. Док у неким државама преовлађују лични порези, у другим опет преовлађују порези по приходу, који опет имају свој ослон у реалним добрима, већ према томе“ како су политичке, културне и социјалне прилике појединог“ краја. Државе са развијеном привредом, тежиште порезног система постављају на личним порезима, у првом реду на. порез на укупни доходак, препуштајући чак порезе на приходе самоуправама; државе претежно аграрног карактера изградише систем пореза по приходу, уколико главни ослон не налазе у посредним порезима.