Ekonomist

494

поменута три Министарств имају око 6.800! У место 4 пута, имају скоро 12 пута више службеника!

Нагомиланост сужбеника преовладала је у свима Министарствима. У „Краљевини Србији 1911. године било је око 15.000 чиновника, званичника и служитеља, а данас их имамо око 180.000: У тај број не улазе стучњаци, мајстори и радници при разним државним предузећима. Издаци на то особље улазе у „материјалне расходе“. -

Говореће о томе, и нехотице пада лам на памет „редукција чиновника“. Да ли вреди што о томе говорити; Већ је три године како се говори о тој редукцији, па никако да се изведе. ИМ не само да се не изводи, већ се број службеника из године у годину повећава. Ако се кад год шта и предузимало, свршавало се обично са неколико службеника, који су остали без заштите — без протекције.

Мислимо, да нећемо претерати кад кажемо, да се лични _расходи могу смањити најмање за 1 милијарду и 200 милиуна динара. Данашњи број државних службеника не само да је излишан, већ је и штетан у погледу успешног отправљања послова. Редукцију треба извести, али на који начинр Није лако избацити из службе 30 до 40 хиљада службеника и оставити их на улици. То би био грех, готово већи од греха, који је учињен нагомилавањем чиновника. :

Налазимо да би требало организовати нарочито стручно ело, које би било подељено на секције. Тим секцијама био би задатак, да па 2—83 месеца пробаве у Министарствима и разним надлештвима и да се на лицу места увере о потребном броју службеника, о њиховој спреми и способности, После прикупљених података, стручно тело имало би да доносе одлуку о потребном броју службеника у појединим надлештвима и решење о онима, које треба редуцирати. То редуцирање требало би да буде на што хуманији начин. Све оне, који су за редуцирање, требало би поделити у три, четири групе, па свакој групи, у роковима од три месеца, отказивати службу с роком од три месеца. По истеку тромесечног отказа, сваком службенику требало би издати тромесечне принадлежности, тако да сваки редуцирани службеник има на расположењу 6. месеца, да би себи могао наћи ухлебија.

На овај начин за четири тромесечја — година дана —