Ekonomist

430

а у Хрватској, Славонији и Војводини заведено је за време рата. Према томе овај порез долази као посве нови порезни облик једино у крајевима Србије и Црне Горе, који порез на укупни доходак још не познају.

Порезни систем модерних држава почива у главноме на порезу на укупни доходак. Данас је главни захтев савременог опорезовања да је он не само пропорционалан него и прогресиван, то јест да појединац допринаша за покриће државних потреба према својим економским приликама. Средње ситуирани има више да допринесе од слабо ситуираног и то не само апсолутно него и пропорцијонално више већ према његовом укупном приходу, а добро ситуирани опет пропорцијонало више од средње ситуираног.

Прогресивност у порезном систему даде се најлакше провести код пореза на укупни доходак, будући да се овде имају у виду сви моменти из којих се види укупан приход појединог порезовника па се овде и даде провести систем прогресивности. У свим државама у којима је заведен порез на укупни доходак, заведен је и систем прогресивности, премда су наравно границе те прогресивности веома различите и знатно варирају. Наш Устав у чланку 116 одређује да порезни систем мора да је прогресиван, па је већ ради тога овај порезни систем требало прво завести у читавој држави, а друго провести га као прогресиван порез. |

Већ обзиром да је порез на укупни доходак темељ опорезовања, наравно је да осим изнимака које су у самом закону тачно наведене, нитко не може бити ослобођен тог пореза. Према томе у нашој држави, осим страних дипломатских застуника, инвалида ради својих инвалидских пристојаба, ђака ради својих штипендија, разних мировинских фондова и сличних иституција, свак је подложан овоме порезу, у колико његов укупни годишњи доходак достиже износ од Дин 3.600.

Иако је порез на укупни доходак опћенито тако замишљен да му нитко не може избјећи ипак има неких граница преко којих се не може прећи. То је такозвани егзистенцминимум, наиме онај износ који је апсолутно потребит за најчеднији начин живота. Опорезовати и приходе испод овог минимума, значило би у првом реду опорезовати и оне који