Ekonomist

521

промета п царинске уније), које је, одн. које би она друга уговорница дала некој трећој држави, и то јпзо Гасјо и безусловно "т. ј. без икакве накнаде.

И у овој тачци италијански уговор јако одступа од свих других послератних уговора. И ови последњи имају, казали смо већ, клаузулу највећег повлашћења, али са много ужим домашајем. На основу ње нису се могле рекламирати не само повластице из пограничног промета и царинске уније, већ ни оне специјалне повластице, које су даване путем т. зв. компензационих и контигентних уговора, било да су одобрени контингенти за робу, чији је увоз или извоз забрањен, било да се ва робу, чији је увоз иначе дозвољен, одобрава редукција. царинског оптерећења за одређене контингенте. Овим ограничењима највеће повлашћење у послератним уговорима добило је било карактерно обележје условног највећег повлашБења, какво је, пре рата, било уобичајено у уговорима Сјед. Америчких Држава.

Италијански Уговор, као што смо казали уводи безусловно највеће повлашћење, што значи да се на основу њега могу рекламирати и повластице из контингентних и компензационих уговора, — те на тај начин напушта послератну и приступа предратној пракси.

Интересно је споменути, да је у закључном протоколу, ово и изрично наглашено, т. ј. поред прецизне формуле у самом тексту, која је идентична с предратном формулом безусловног највећег повлашћења, закључни протокол уз чл. 2 понова наглашује: »да се на основу највећег повлашћења могу рекламирати и повластице из контингентних и компензационих уговора, — али само под истим условима и у истим границама (т. ј. у истој количини).!

# Ова изрична напомена: да се по највећем повлашћењу могу рекламирати и повластице из контингентних уговора, — умесна је, јер отклања могућност спорног тумачења, које би се иначе могло појавити с обзиром на сужено тумачење, које је клаузула највећа повлашћења добила у току и после рата. Што се тиче оног додатка : »под истим условима и у истим границама«, — он има једну незгоду, на име, даје могућност да се прицнип највећег повлашћења овде-онде изигра.

Узмимо примера ради, да Италија закључи уговор са Швајцарском, и да у том уговору да (веже) нарочито повољан став за увоз говеди из Швајцарске. али тако, да тај нижи став важи само »за десет хиљада грла«. Ово контингентирање не претставља никакво ограничење