Ekonomist

526

весном, унапред утврђеном року, понова врате у земљу одакле су увежени. Од ове обавезе ослобођена је само она дата мустра, које се само као такве (»мустре без вредности«) могу упо"требити:. Да. Поред питања о царинском оптерећењу врло је важно < обзирам на могућност забране увоза и транзита из ветеринарских разлога — питање о трговачком промету са стоком и сточним производима. И у жељи да се избегне опасност заразе с једне, а евентуално злоупотреба права забране с друге стране, — чл. 20 уговора предвидео је закључење ветеринарне конвенције, која је потписана кад и трговински уговор.

5. Поред до сада побројаних одредаба, које се односе на укупан промет добара између уговорних страна, италијански уговор регулише, у једном засебном анексу, и т. зв. погранични промет, т. ј. промет добара између обостраних поданика настањених у непосредној близини с једне и друге стране граничне линије.

Установа пограничног промета, т. ј. специјалне повластице и олакшице за ту врсту промета, сматра се као потребна и корисна између суседних држава са сувом границом ; и као "таква она је била и пре рата уобичајена између држава у непосредном суседству. Италијански уговор акцептирао је предратну праксу: и његов анекс о пограничном промету израђен је у главним по угледу на те предратне установе. .

( погледом на питања која су њима регулисана, одредбе пограничног промета можемо поделити у три групе, на име: а) општи погранични промет; в) промет између двовласника ;

и с) попаша, — и у следећем дајемо кратко излагање све три трупе уговорних одредаба. | 40. a

Општи погранични промет обухвата повластице, које уживају сви становници пограничне зоне“. Међу повластицама ове врсте вреди нотирати :

1) доплатку на случај извозне премије, које питање није уговором предвиђено, говорићемо у П1 делу.

2 Пограничну зону има да обележи накнадно на лицу места једна «специјална комисија; уговор означује само толико, да она не може бити шира од 10 км. с једне и с друге стране граничне линије.