Ekonomist

525

се државна трошарина за артикле чији су ставови везани у тарифном делу уговора, — може заводити само на ону врсту робе (артикла), која се и у земљи производи

Ова одредба има исти циљ као и она прва на име, да спречи изигравање везаних ставова. Узмимо примера ради, да смо везали царински став на увоз лимуна и поморанџи из Италије, а. да горње одредбе у уговору нема. При таквом стању ствари ми бисмо врло лако могли изиграти везане ставове, заводећи државну трошарину на лимуне и поморанџе које ми и непроизводимо, одн. производимо у незнатној мери.

Царинско ослобођење за т. зв. увоз и извоз на повратак т. ]. царинско ослобођење робе која се само привремено увози одн. извози но с тим да буде понова враћена, регулише се увек: путем интерних закона сваке поједине државе; али је већ одавна заведен обичај, да један део тога промета буде регулисан и трговинским уговорима.

Да споменемо одмах, да царинско ослобођење увоза и извоза на повратак има свој галзоп а'ефте у самом појму царине. Царина је потрошна пореза која оптерећује робу намењену да буде у земљи конзумирана, — према томе отпада разлог за царињење онде, где се једна роба само привремено увози, али је већ унапред опредељено, да се има понова извести.

Акцептирајући у овом погледу предратну праксу италијански уговор стипулира царинско ослобођење за следеће врсте увоза и извоза на повратак :

а) за мустре, које се уносе у циљу поручбине робе ;

ђ) aa превозна средства (обухватајући овде и стоку за вучу и запрежни материјал), која служе само за транспорт _ робе, и која се, по извршеном транспорту, враћају натраг;

с) ва џакове, корпе, судове и све друге врсте реципијената као и за покриваче (цираде) и све друге врсте завоја, који служе само за завијање одн. пренос робе.

4) ва стоку, која се из једне уговорне стране догони на вашаре и пијаце оне друге уговорнице, — па се непродата враћа натраг.

За све горе побројане случајеве ослобођење од царине важи, казали смо, под условом, да се дотични предмети у из-

" Изузетно дозвољава се Државна трошарина и за робу која се не производи у земљи, ако је иста постојала пре закључења уговора — али се ни ова не може повећати.