Ekonomist

528

3) семе ва сетву; и

А) све производе (аграрне, шумарске „сточарске) добивене на свом имању.

746.

Одредба о попаши (чл. 5 анекса) има за циљ да, водећи рачуна о потребама сточарства, омогући становницима у пограничној зони једне уговорне стране, да се послуже утринама, пашњацима и сточним зимовницима који се налазе на територији друге уговорнице.

Одговорајући овој потреби уговор стипулира за пограничне становнике право, да могу, слободно од царине, терати стоку на пашу и зимовање, под условом да се иста врати у року од 6 месеца. Царинско ослобођење обухвата: стоку која је отерана на пашу одн. зимовање, приплод од стоке (сразмерно броју одраслих женских грла), и добивене сточне производе (сир, масло, и т. д.) опет сразмерно броју грла.

Од овог, назовимо га нормалног пограничног промета, уговор с Италијом учинио је два значајна одступања, од којих се једно односи на Задар, а друго на извесне индустријске артикле.

O овим одеступањима говоршће се у критичком делу уговора. П. Положај Поданика.

Поред трговинског уговора, који има за циљ да створи повољне услове за узајамни промет добара, закључена је једновремено, између наше и Краљевине Италије, али као потпуно самостални уговор, и конзуларна конвенција о настањивању, чији је циљ: (!.) да регулише правни положај обостраних поданика и (2. да обележи атрибуције конзула и конзуларних агената.

(С обвиром на конкретне прилике овај уговорни елаборат има исто тако велики, можда чак и већи значај но и сам трговински уговор, — и стога би била потребна и благодарна теза узети и ову конвенцију у проучавање и оцену. Ми, на жалост, немамо сада времена за тај посао, и стога се ограничавамо само на оне одредбе о поданицима, које су унете и у трговински уговор.

Cam тај факат, да је поред трговинског уговора, вакључена и конзуларна конвенција, морао је пмати утицаја при