Ekonomist

529

стипулирању оних одредаба у трговинском уговору, које се односе на правни положај поданика. Разлог је врло прост: конзуларна конвенција је главни уговорни елаборат, који садржи детаљне одредбе о правима п дужностима поданика једне уговорне стране, када се они, стално или привремено, задржавају на територији друге уговорнице, —- према томе трговински уговор ограничио се у овом погледу самона оно, што је било апсолутно потребно, избегавајући сва излишна понављања. И полазећи са тога становишта наш трговински уговор са Италијом био је врло штедљив у регулисању ове материје: о правном положају обостраних поданика говори се само у 4 члану, на име: у чл. 1. 11.,.16., и 17. И ако извршимо детаљну анализу дотичних одредаба, долазимо до закључка: да је, ив целе материје о правном положају поданика у трговински уговор унет само онај део, који је збиља неопходно потребан, те да се обезбеди извршење одн. реализовање уговорних одредаба о узајамном промету добара, — све остало остављено је Конзуларној конвенцији.

Трговински уговор садржи, казали смо, свега 4 члана по овом питању, на име: а) чл. 1. који обезбеђује обостраним поданицима употребу саобраћајних установа; ђ) члан 11, који им обезбеђује право закључивања трговинских послова, и с) члан 16 и 17, који им пружа правну заштиту (обухватајући овде и физичка и правна лица).

У следећем даје се кратка садржина горе споменутих одредаба. | По чл. !. уговора поданици уговорних страна могу се користити, под истим условима као и домородци (властити поданици) свима саобраћајним установама, као на пр.: друмовима, воденим путевима, каналима, скелама, мостовима, пристаништима, установама за утовар и истовар робе, ит. д. ит. д., — плаћајући, за употребу тих установа, исте таксе као и властити поданици.

Ова одредба имала је, пре 100 и више година врло велики значај. Тада су постојале на сваком кораку саобраћајне порезе, чија је примена често пута онемогућавала употребу саобраћајних установа, — стога је било потребно уговорно регулисање: да се наплата »такса« т. ј. тих саобраћајних пореза отклони, или бар сведе на сношљиву меру. Данас је та

35